Belföld

Grecsó Krisztián: Megláttam a tükörben és ott, a Ferdinánd híd közepén megváltozott az életem

24.hu
24.hu
Grecsó Krisztián írót 2018-ban egy HPV vírus által okozott rákkal kezelték. A kezelések alatt nem tudott megszólalni, úgy lefogyott, hogy a járás is problémát okozott számára. A terápia kibírhatatlan fájdalommal járt együtt, szétégette a száját, de ahogy ő fogalmazott, kurvára élni akart és tíz körömmel ragaszkodott az élethez. Az íróval a rákról, kezelésről és az elmúláshoz való viszonyáról is beszélgettünk.

A lélek állapota szerepet játszik a gyógyulásban, de ez nem jelenti azt, hogy aki beteg, az hibás lenne azért mert beget – hangsúlyozza Grecsó Krisztián költő, író, dalszerző, amikor a gyógyulásáról kérdeztük.

Az elmúlt évtizedekben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, a betegek átlagos 10 éves túlélési esélye a ’70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. Csak 2020-ban 5000 új klinikai vizsgálat indult világszerte a legkülönfélébb betegségek hatékonyabb kezelésére, ezek 25%-a onkológiai területen. Jelenleg több mint 8000 új gyógyszer áll reményteli fejlesztés alatt. Ebből több mint 1800 daganatellenes terápia, köztük pedig több mint 200 immunonkológiai terápia. A XXI. század az egészségügyi innováció évszázada. Az új gyógyszeres terápiák soha nem látott lehetőségeket és új esélyeket nyitnak meg folyamatosan a betegek előtt.

 

A videó az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületetének (AIPM) támogatásával készült.

Olvasói sztorik