Belföld

Karácsony: Budapestnek tizenötször annyiba kerül az áram, mint Zágrábnak

Az olcsó orosz gáz csak egy újabb fideszes mítosz. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3. A magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Hol van az olcsó orosz gáz?

Ezt a kérdést tette fel csütörtöki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint nincs olcsó orosz gáz, mert „Putyin nagyon drágán adja a gázt hazánknak, a megemelt rezsiszámláink pedig végső soron az ő háborúját gazdagítják”.

Hozzátette, hogy a megemelt villanyszámlát sem azért kell most fizetni, mert Paks most hirtelen elkezdett drágábban termelni.

Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 Ft/kWh áron. Nekünk ugyanezért 462 Ft-ot kell fizetni, miközben Paks nagyjából 12 Ft/kWh áron termeli az áramot,

magyarázta a főpolgármester. Karácsony úgy véli, hogy a kormány olyan „horribilis lyukat” ütött a magyar gazdaságba „az elfuserált orosz függőséggel és a drága orosz gázzal”, hogy így próbálják betömni.

Magyarország ismét a semmiért állt a történelem rossz oldalára. Szembemegyünk Európával, szembemegyünk a szövetségeseinkkel és ismét, mint sajnos már oly sokszor, a vesztes oldalra állunk. Azért a vállalhatatlan hintapolitikáért, amit a kormány művel, semmit se kapunk,

jelentette ki Karácsony és megjegyezte, hogy „A szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek. A döntés és a felelősség a kormány kezében van. De a következményeket mégis közösen kell viselnünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik