Belföld

A közoktatás helyzetének javítását sürgeti a Nyugdíjas Parlament is

Az idősek abban érdekeltek, hogy unokáik színvonalas közoktatási intézményekben, korszerű és versenyképes tudáshoz juthassanak,

írta szerdai közleményében a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. Úgy látják, hogy a nyugdíjasok aggódva figyelik a közoktatási területén tapasztalható elszomorító jelenségeket:

Kétségbe ejt bennünket, hogy a szemünk előtt épül le az az intézményrendszer, amelynek a jövő építésére hivatott, az országunk gazdagodását elősegítő, és az időseket megbecsülő fiatalok felkészítését kellene szolgálnia.

Álláspontjuk szerint a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsülése folyamatosan csökken, helyzetük a többi értelmiségi pályán dolgozóhoz képest is méltatlan. „Elkeserítő azt látni, hogy a nevelési-oktatási célt szolgáló épületek karbantartása folyamatosan elmarad, így azok állapota szemmel láthatóan romlik” – tették hozzá.

A nyugdíjasok remélik, hogy a közoktatás területén hamarosan gyökeres fordulat következik be, és rövid időn belül megvalósul az anyagi, személyi és szervezeti feltételek javulása. Mint írták:

Számunkra megnyugtató lenne, ha a közoktatásban részt vevő fiatalok a modern, globalizálódó világhoz alkalmazkodó készségekkel és tudással rendelkező felnőtté válhatnának. Így növekedne fel egy, az ország versenyképességét jelentősen növelni tudó, nyelvi nehézségeken túllépni képes generáció, s hazájára méltán büszke, az elődei eredményeit tovább építő, értékeit felvállaló, szüleit megbecsülő ifjúság venné át a stafétabotot az idősebbektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik