Belföld

Gázembargót jelent az uniós ársapka a kormány szerint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent – közölte Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök szerdán az MTI szerint.

A rövid közleményben azt írják: Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is. Ezt a csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli EU-csúcsra való felkészüléssel indokolják.

„A magyar gazdaság és a magyar családok számára (…) az elhibázott brüsszeli szankciók már így is szinte elviselhetetlen terhet jelentenek, ebből elég volt” – ismételte a jól ismert kormányzati álláspontot Havasi Bertalan, majd hozzátette hozzátéve: Orbán Viktor ennek megfelelően a „háborús szankciós politika” átgondolását, ésszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni az EU-s állam- és kormányfők csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden sajtótájékoztatón ismertette az Európai Bizottság új, az energiaárak mérséklését és az ellátás biztonságát garantálni kívánó javaslatait. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett gázársapka bevezetése, amely limitálná a földgáz beszerzési árát az európai piacokon. A felvetések közül végül a viszonylag limitált, kizárólag a TTF holland gáztőzsde árfolyamát érintő, dinamikus, tehát a világpiaci árakat figyelembe vevő modellre tennének javaslatot ideiglenesen, csak erre a télre.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tél folyamán azok a gázbeszerzések amelyeket a TTF alapján áraznak, tehát lényegében a vezetékes, köztük az orosz gáz árát az unió egy, a piaci folyamatokhoz viszonyítva változó ársapkával szabályozná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik