Belföld

Szerencsejátékból is jutott egy kis „aprópénz” a Mathias Corvinus Collegiumnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Szerencsejáték Zrt. szponzorációs gyakorlatában aprópénznek számító 5 millió forint jutott szeptemberben a Mathias Corvinus Collégiumnak (MCC) – írta a Hvg.hu az állami cég szponzorpénzeit osztó leányvállalatának közlése alapján. A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. szeptemberben négy szervezetnek adott az összesen nettó 70 millió forintot, amely a következőképp oszlik meg:

  • Netrise Hungary Kft. 40 millió forint + Áfa,
  • Mathias Corvinus Collegium 5 millió forint + Áfa,
  • Magyar Állami Operaház 20 millió forint + Áfa,
  • Herald Europa Kft. 5 millió forint + Áfa.

A pénzosztás legnagyobb nyertese a Netrise Hungary Kft. a femcafe.hu kiadója. A cég tulajdonosa Bessenyei István, aki egyébként Sarka Kata férje. A Netrise-ról korábban többször is írtunk, megemlítve, hogy Bessenyei érkezése szinte csodát tett a femcafe.hu-val. A 2017-es 212,7 millió forintos bevétel 2018-ra 1 milliárd 492 millióra ugrott, de ami egészen elképesztő, hogy a nyereség a 295-szörösére, 768,4 millió forintra nőtt.

Bessenyei a 2018-as év után 724,2 millió forintos osztalékot hagyott jóvá magának, majd egy évvel később a nagy menetelés folytatódott, ekkor az osztalék már meghaladta 870 millió forintot. A koronavírus éve 2019-hez képest minimális csökkenést hozott a nettó értékesítésben, de a cég adózott eredménye még meg is ugrott: a Netrise Hungary Kft. forgalmának 57,1 százalékát könyvelhette el adózott eredményként. Ez igazi bravúr, pedig magasan volt a léc, hiszen 2019-ben ez az arány 52,4 százalék volt.

Kapcsolódó
Gazdasági csoda: Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília milliárdos profitbányája még a Holdról is látszik
Brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el egy kis budai médiacég 2021-ben. Megmutatjuk, hogy a celebtulajdonosok által jegyzett bulvárkiadó sikere miért lóg ki minden épeszű és piaci magyarázatból.

Az MCC-nek juttatott ötmillió forint a sokak által fideszes káderképzőnek tartott, önmeghatározása szerint tehetséggondozó szervezet számára is aprópénz. Az MCC ugyanis a tavalyi mérlege alapján 424,4 milliárd forintnyi saját tőkéjével rendelkezett. Az MCC-t működtető alapítvány 2021-ben csak a korábban az államtól kapott, mintegy 300 milliárd forintot érő Mol- és Richter-részvények osztalékából 11 milliárd forintnyi bevételre tett szert, a tavalyi évet mégis 9 milliárdos veszteséggel zárta.

A Magyar Állami Operaház mellett jutott a Szerencsejáték-cég szeptemberi keretéből a World Press Photo (WPP) kiállítás szervezőjének, a Herald Europa Kft.-nek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik