Belföld

Pertársaságot alakítottak a kirúgott kölcseys tanárok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A következő napokban már a bíróságon lesz a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból rendkívüli felmondással elbocsátott pedagógusok ügye, akik nem egyenként, hanem pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert – tudta meg a Népszava az egyik érintettől, Törley Katalintól (kiemelt képünkön). A Kölcsey volt francia szakos tanára elmondta, beadványuk hamarosan elkészül, a további részletekről október 23-a után tájékoztatják a nyilvánosságot.

A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik, a civil jogvédő szervezet álláspontja szerint a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt a tankerület részéről, ráadásul a diákok érdekével is szembemegy: a szaktanárok pótlása a mostani helyzetben szinte lehetetlen, a gyerekek oktatáshoz való joga pedig épp emiatt sérülhet.

Törley Katalin a lapnak azt is elmondta, tudomása szerint a helyükre még nem vettek fel új szaktanárokat, csoport-összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg helyettesítésüket a kollégáik.

A gimnáziumból öt tanárt rúgtak ki szeptember végén, miután többször is polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést, így tiltakozva a közoktatás állapota és a sztrájkjog korlátozása ellen.

A tanárok tankerület általi elbocsátásával Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója sem értett egyet. Az intézményvezető a Facebookon azt írta: „Értem, hogy az intézkedést figyelmeztetés előzte meg, és a jogszabályokból következett. De tetteink hátterében ezeknél magasabb rendű elveknek kell állniuk. Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából.”

Az iskolában 34 éve dolgozó és 6 hónappal a nyugdíjazás előtt álló kolléganő rendkívüli felmentése kegyetlen, embertelen dolog volt szerintem.

Mi, tanárok, nem szoktunk a ballagás előtti hónapokban kizárni diákot az iskolából, akkor sem, ha súlyosan megszegi a házirendet. Mert tudjuk, hogy az érintett szabályszegése a mi kudarcunk is. Ilyesmin is el lehet gondolkodni. És azon is, hogy az igazságszolgáltatásnak, a bírói gyakorlatnak is fontos eleme a mérlegelés” – írta korábban Fazekas Csaba.

A kirúgások után komoly tiltakozások indultak országszerte, tanárok, diákok, szülők tüntettek az oktatási rendszer megújításáért, a tanári bérek rendezéséért és a munkakörülmények javításáért.

Kapcsolódó
A nap, amikor a fél ország a tanárok mellett tüntetett
Nem csak Budapesten, több vidéki városban is tüntettek a tanárok mellett. Felgyújtották a fenyegető leveleket, és megdobálták a papírmasé Pintér Sándort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik