Belföld

Már tervbe vették a finn és svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Utolsóként az EU-tagországok közül, de Magyarország is hamarosan rábólinthat a csatlakozási jegyzőkönyveket ratifikáló törvényjavaslatokra.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a NATO-bővítés ügye. Megjelent az október-november havi parlamenti ülésterv, amelyben már szerepelnek a Finn Köztársaság, illetve a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvek kihirdetéséről szóló törvényjavaslatok. Azokat még július 14-én nyújtotta be a kormány.

Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét már július 5-én elfogadták Brüsszelben. Azóta a 30 NATO-tagállam parlamentjei közül csak a török és a magyar nem ültette még át saját jogrendjébe a bővítést, amihez viszont az összes tagállam jóváhagyása kell.

Jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely még nem ratifikálta a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság csatlakozását az Észak-atlanti Szerződéshez.

Az MSZP a minap hiába kérte, hogy az Országgyűlés vegye végre napirendjére az előterjesztéseket, ezt a fideszes többség leszavazta. A DK-s Vadai Ágnes külön határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a két észak-európai ország mielőbb csatlakozhasson a NATO-hoz. Szerinte Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt ez kiemelt európai és magyar érdek. A Mi Hazánk ugyanakkor korábban jelezte, azt szeretné, ha megvétóznák a NATO további bővítését „a világháború elkerülése érdekében”.

Két napja egy finn lap Eero Heinäluoma EP-képviselőre hivatkozva azt írta, hogy Magyarország október 24-én ratifikálja a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Bár az Országgyűlés honlapján konkrét dátum nem szerepel, ez sem kizárt, jövő héten ugyanis négynapos lesz az ülés. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik