Belföld

Nem tudni, támogatja-e kormány a NATO-bővítés vétóját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Mi Hazánk ezt szeretné, de alelnöke Novák Előd nem kapott egyértelmű választ.

A Mi Hazánk a NATO további bővítésének magyar vétóját szorgalmazza. A párt alelnöke írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Szijjártó Péter külügyminiszternek arról,támogatja-e a kormány a magyar vétót „a világháború elkerülése érdekében”. Novák Előd szerint Oroszország határán a NATO-bővítése provokáció lenne, a semleges zóna nemzetközi érdek.

Egyetért-e ezzel, s támogatja-e a kormány a vétót?

Az alelnök szerint Finnország és Svédország érdeke is, hogy csatlakozásukkal ne szélesítsék a háborús konfliktust. a világháború elkerülése érdekében katonailag semlegesnek kellene maradniuk Oroszország szomszédainak, és már az is, sajnálatos, hogy Magyarország idegen katonai felvonulási területté vált. Nehezményezte, hogy amikor a Magyar Honvédség parancsnoka júliusban titokban meglátogatta az ukrán vezérkart, arról csak utólag, ukrán híradásból lehetett  értesülni. Az ottani fegyveres erők vezetője elégedett volt az ukrán-magyar katonai együttműködés szintjével,

vajon mit tudhat még ő, amit kormányunk nem köt az orrunkra?

Azóta a balti légteret is magyar Gripenek biztosítják, és már konfliktusba is kerültek orosz vadászgépekkel

– tette hozzá a Mi Hazánk politikusa, aki szerint itt az ideje, hogy a NATO-bővítés vétójával Magyarország végre fellépjen a háború kiszélesítése ellen. A miniszter helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt, de ő sem árulta el, mi a kormány véleménye a magyar vétóról. Mindössze annyit, írt, hogy a NATO-bővítés témájában képviselendő magyar állaspontról az Országgyűlés fog határozni. Ezt a választ Novák Előtt a Facebook-oldalán úgy értékelte, hogy bizonytalan még a magyar vétó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik