Belföld

Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület

A DK kezdeményezte a Fidesz segítségével, végül a jobbikos polgármester és támogatói is megszavazták a javaslatot.

A hétfő délutáni rendkívüli ülésén feloszlatta magát Jászberény képviselő-testülete, írja a szoljon.hu.

Az ülésen többen felszólaltak, köztük a DK-s Gedei József is, aki a Fidesz-frakció támogatásával a háta mögött a testület feloszlatását előterjesztette. Ő azt mondta, itt az ideje annak, hogy a jászberényi választópolgárok lehetőséget kapjanak arra, hogy a testület harcának sikertelesége után ők maguk hozzanak megnyugvást.

A 2019-ben az ellenzéki összefogás támogatásával megválasztott jobbikos polgármester, Budai Lóránt azt mondta, tanulságos volt számára az elmúlt három év, az egyik legfontosabb, hogy igenis lehet politikai ambíciók nélkül is tenni a városért, majd tett egy olyan megjegyzést is, hogy a Fidesz-frakció nem szolgálta a város érdekeit. Az alpolgármester, Balogh Béla azt hangsúlyozta, a feloszlatásról szóló előterjesztés annak a gyümölcse, hogy Gedei és a Fidesz-frakció összefogtak egymással. A DK-s politikus erre úgy reagált, hogy a kialakult helyzet nem ő és a Fidesz-frakció, hanem Balogh és Budai felelőssége.

A felszólalások után a testület végül nyolc igen szavazattal megszavazta feloszlását. Ennek értelmében hamarosan időközi választást írnak ki, ahol új képviselő-testületet és polgármestert választanak a jászberényiek.

Lapunk nemrég riportot közölt Jászberényből, ahol annak jártunk utána, miként történhetett meg, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc helyi erői összefogtak, hogy megbuktassák a polgármestert.

Kapcsolódó
„Ebben a városban a DK lett a Fidesz trójai falova” – Orbán és Gyurcsány pártja összefogott, hogy megbukjon az ellenzéki polgármester
Napokon belül feloszlathatják az önkormányzati testületet Jászberényben. Az erről szóló szavazásnak egy Fidesz-DK együttműködés ágyazott meg. Riport.   

Frissítünk!

„A képviselő-testületi ülésen a képviselők nyílt szavazással, egymást követően, személy szerint szavaztak. A kezdeményezést végül Gedei Józsefen kívül támogatta maga a polgármester és a polgármester mögött álló ellenzéki szövetség, amelyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ülnek, és egy fideszes képviselő is” – írta közleményében a DK.

 

A párt cikkünk megjelenése után, szombaton azt tudatta, a kezdeményezés sorsáról a polgármesternek és a mögötte álló képviselőknek, köztük a DK képviselőjének közösen kell dönteni. Ez esetben ezt a döntést a DK országos elnöksége helyi belügynek tekinti. „Annak az esetleges lehetőségét, hogy a DK képviselője a Fidesz képviselőivel egyeztetve, közösen alkossanak többséget a polgármester mögött állókkal szemben, és így érjék el az előterjesztés elfogadását, pártunk elveivel, normáival való szakításként értékelnénk” – jegyezték meg.

 

Budai Lóránt a döntés után a Facebookon azt írta, a Gedei előterjesztését aláíró fideszes képviselők végül „sunyi módon kihátráltak” a javaslat mögül: csak a visszavonulását bejelentő egykori polgármester, Szabó Tamás szavazott igennel. „Mi voltunk tehát az egyetlenek, akik elejétől a végéig ugyanazt mondtuk: ugyan nem a felsorakoztatott indokok miatt, de ez a testület ebben a formában nem működhet tovább! Emelt fővel és – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – megerősödve állunk az újabb megmérettetés elé, hiszen egyik legnagyobb erényünket, a hitelességünket megtartottuk” – közölte a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik