Belföld

33 koszovói albán megöléséhez lehet köze egy ideiglenes kiadatási letartóztatásba került férfinek

Elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék annak a szerb férfinak, akivel szemben a Pristinai Bíróság Különleges Osztályának kérése alapján adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Az elfogatóparancsot civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmény és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében bocsátotta ki az ENSZ főtitkár Koszovói Különmegbízottja tavaly szeptemberben. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a szerb férfi és két társa megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1999. március 26., 27., 28., valamint 1999. május 13., 17. és 28. napjai között a PEJA/PEC Járásban található Kristal településen segítséget nyújtottak, illetve részt vettek civilek lelövésében, amely 33 koszovói albán halálát eredményezte.

A vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. Az ideiglenes kiadatási letartóztatás a kiadatási letartóztatás elrendeléséig tart. Az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha november 26-ig nem érkezik meg a kiadatás iránti megkeresés.

A terhelt kiadatása teljesítésének további feltétele, hogy Koszovó igazságügyi hatósága a közölt határidőben megfelelő jogi garanciát nyújtson arra, hogy a kiadni kért személlyel szemben a kiadatást megelőzően elkövetett olyan más bűncselekmény miatt, amelyre a kiadatást nem engedélyezték, a megkereső államban nem folytatnak le büntetőeljárást, vagy nem foganatosítanak személyi szabadságot korlátozó intézkedést, valamint nem adják ki és nem adják át harmadik országnak ezen cselekmény miatt, illetve a kiadott személy a vele szemben a kiadatását követően lefolytatott büntetőeljárás vagy büntetés-végrehajtásának befejezése után elhagyhatja a megkereső állam területét.

A bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a koszovói igazságügyi hatóságot a kiadatási kérelem és a fenti garancia miatt, valamint felhívja arra, hogy tudja-e garantálni azt, hogy a terhelt a büntetőeljárás alatt speciális, az európai börtönszabályoknak megfelelő intézményben fogják fogva tartani, s a Koszovói Magyar Nagykövetség munkatársai bármikor meglátogathatják őt. A specialitás szabályai a terhelt vonatkozásában alkalmazandók. A végzés végleges

Ajánlott videó

Olvasói sztorik