Belföld

A bíróság szerint fogyatékosság az amputált láb

A rendőrségnek másfél milliós sérelemdíjat kell fizetnie a végtaghiányos férfinak. Az ítélet nem jogerős.

Egy szabálysértési ügy miatt csaknem három napig tartották fogva a Gyorskocsi utcában a férfit, noha a törvény fehéren-feketén kimondja, fogyatékkal élő embert szabálysértés elkövetése miatt nem lehet őrizetbe venni. Horváth Zoltánt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a perben. A Fővárosi Törvényszék úgy döntött, a rendőrségnek levélben bocsánatot kell kérnie és másfél milliós sérelemdíjat is fizetnie kell. Az ítélet nem jogerős.

Horváth Zoltán akkor követett el közlekedési szabálysértést, amikor új lábprotézisével gondjai adódtak. Orvoshoz sietett, a rendőröknek  azonnal elismerte a szabálysértést, együttműködő volt, mégis majdnem három teljes napra szabálysértési őrizetbe helyezték. Ez alatt semmi segítséget nem kapott, csak azután szabadulhatott, hogy bíróság elé állították. A férfi perelt. Személyi szabadsága, emberi méltósága megsértése miatt fordult bírósághoz, bocsánatkérést és sérelemdíjat kért.

A perben a rendőrség azzal védekezett, hogy ügyfelem a szabálysértési törvény értelmében nem tekinthető fogyatékkal élőnek, mert bár végtaghiányos, »azonban állapota a napi életvitelének intézésében, a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételben nem korlátozza vagy gátolja«. Ez abszurd. Szerencsére a bíróság sem fogadta el ezt az érvelést

– mondta Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Kapcsolódó
Amputálták a lábát, de a rendőrség szerint nem fogyatékkal élő
Egy szabálysértési ügy miatt három napig tartották fogva a Gyorskocsi utcában. A jogvédők szerint jogsértően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik