Belföld

Amputálták a lábát, de a rendőrség szerint nem fogyatékkal élő

Egy szabálysértési ügy miatt három napig tartották fogva a Gyorskocsi utcában. A jogvédők szerint jogsértően.

Horváth Zoltán egy elzárással is büntethető közlekedési szabálysértést követett el. Már a helyszínen elismerte, hibázott, de azt is jelezte, nincs túl jó állapotban, orvoshoz indult. Nem engedték el, bevitték a Gyorskocsi utcába, három napig, a gyorsított eljárásig fogva tartották, noha 8 éve amputálták egyik lábát, lábprotézissel, mankóval él, írja a Helsinki Figyelő.

Márpedig a szabálysértési törvény szerint fogyatékkal élőt szabálysértés miatt nem lehet őrizetbe venni. A férfi perelt.  Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje azt mondta, ügyfele személyi szabadságának és emberi méltóságának megsértése miatt fordultak bírósághoz. Bocsánatkérést és sérelemdíjat kérnek.

A perben a rendőrség többek között most azzal védekezik, hogy Horváth Zoltán a szabálysértési törvény értelmében nem tekinthető fogyatékkal élőnek, mert bár végtaghiányos,

azonban állapota a napi életvitelének intézésében, a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételben nem korlátozza vagy gátolja.

A férfi az őt megvizsgáló orvosnak is jelezte, hogy a protéziscsere miatt tiszta seb a lába, gyógyulnia kellene, amire azt a  választ kapta, hogy ne aggódjon, kicsi a cella, tud majd kapaszkodni. Ekkor döntötte el, hogy ezt nem hagyja annyiban.

Szerinte túlkapás történt. Ő és ügyvédje is úgy véli, abszurd, hogy a rendőrség szerint ő nem fogyatékkal élő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik