Belföld

Hodász András: Nem fogom elhagyni Jézust Júdás miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hodász András először szólalt meg azóta, hogy kérésére felmentették a papi szolgálat alól. A plébános a Szemlélek oldalán megjelent cikkében írta le gondolatait. „Ezerrel dübörög a népszámlálási kampány – valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk –, én meg itt ülök az albérletemben, a szabadságom harmadik hetében, és gondolkodom” – kezdte Hodász.

Ezután arról ír, hogy

talán az utóbbi időben nagyobbrészt kritikával illettem az Egyházamat, és emellett keveset dicsértem – így kialakulhatott az a hamis kép, hogy voltaképpen nem szeretem. Meg is kérdezte valaki, hogy be fogom-e jelölni a népszámlálási kérdőíven, hogy katolikus vagyok. (Be.)

Hodász szerint sokan azt gondolják, hogy azért is „lépett le”, mert túl sok volt a konfliktus, vagy esetleg megharagudtak rá „odafent” a cikke miatt, amiben leírta, hogy mi az az öt dolog, amit változtatna az egyházban. Pedig a valóság – mint írja – most is összetettebb.

Kiemelte, hogy

nagyon fontos számára a hite és a közössége, ezért nem tervezi elhagyni.

Öt okot fel is sorol a maradás mellett:

  • Mert az Egyház Krisztus jegyese.
  • Mert rengeteg hiteles, mélyen hívő és jó ember dolgozik benne.
  • Mert vitathatatlan az Egyház hasznos munkája a társadalomban.
  • Mert az Egyház megtartó közösség egy mindinkább atomizálódó világban.
  • És mi az ötödik? Én vagyok.
Kapcsolódó
„Ahogy a hívek kérik: egyik nap Orbánért imádkozom, másik nap Gyurcsányért”
Bizonyos kérdésekben konzervatív, más ügyekben liberális álláspontot képviselek, így aztán mindig másokat sértek meg – mondja Hodász András katolikus pap, aki nemrég újra indította a Papifrankó YouTube- és Instagram-csatornáját. Interjú.

A felsorolt pontokat Hodász bővebben is kifejti, mi most csak néhány gondolatát idézzük. A többi között azt írja a plébános, hogy „jóval többen vannak a hiteles, elkötelezett keresztények, mint azok, akik a botrányokat okozzák” és „az Egyház azt az érzést kínálja mindenki számára, hogy nem vagy egyedül”. Szerinte „az Egyház a legszínesebb csapat, mindenki elfér benne.”

Hodász írását így zárja:

Sok a baj, a nehézség az Egyházban? Igen. Történnek rossz dolgok, születnek rossz döntések? Szép számmal. Vannak alkalmatlan, vagy akár rossz szándékú emberek? Tudnék mesélni. De nem gondolom, hogy én jobb lennék a Deákné vásznánál, és nem fogom elhagyni Jézust Júdás miatt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik