Belföld

Három és fél év börtönt kapott a férfi, aki gyászmisén támadt a papokra Budán

Három és fél év börtönre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki megzavarta a gyászmisét és papokra támadt ittasan Budapesten.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a terhelt egy budapesti templom bejáratánál trágár és obszcén kifejezéseket kiabált be januárban a templomba ittasan, miközben 200 fős gyászmise zajlott. A templom plébánosa, illetve a káplán a szertartást megszakítva odamentek a férfihez és megkérték, hogy hagyja abba a kiabálást és távozzon.

A terhelt ekkor közölte velük, hogy őt senki sem küldheti el onnan, majd ütő és rúgó mozdulatokat tett a plébános felé. Bár a tiszteletest nem sikerült eltalálnia, azonban a ruházatán a stólát és a szemüvegének a madzagját elszakította. A további szidalmazás közepette a támadó megütötte a káplánt.

A férfit végül a kiérkező rendőrök előállították és gyanúsítottként kihallgatták. Másnap a férfi visszatért a budai templomhoz, azonban csak a közeli buszmegállóból kiabált sértő kifejezéseket az épület felé. Miután az arra elhaladó káplánt felismerte, őt trágár kifejezések mellett személye ellen irányuló támadás és erőszakos magatartással is fenyegette.

Miközben a terhelt folytatta a fenyegető kiabálást a káplán értesítette a rendőrséget. A büntetés kiszabása során a bíróság nem talált enyhítő körülményt, amit az elkövető javára lehetett volna értékelni, míg súlyosító körülményként vették figyelembe azt, hogy a terhelt büntetett előéletű, visszaeső és a bűncselekményt önhibából eredő ittas állapotban követte el. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik