A következő élő közvetítés része Gulyás Gergely: Jelentős pedagógusbér-emelés jöhet, jövőre 21 százalékkal nőhetnek a tanárfizetések

Ezeket a megszorításokat nehéz lenne megszorításoknak nevezni

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az áprilisi választások után Orbán Viktor azt mondta, kizárhatóak a megszorítások, azóta viszont sorra látunk megszorításokra hasonlító lépéseket, mi ezzel a helyzet, teszi fel a kérdést Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója. Gulyás szerint aligha lehet ezeket a lépéseket megszorításoknak nevezni, szerinte az extraprofitadót nehéz lenne annak nevezni.

Mi nem megszorításokkal képzeljük el a kiutat nehéz helyzetben.

– mondta Gulyás.

Gulyás szerint a pedagógusok bérigénye jogos követelés, mindenképp lesz béremelés, szeretnék, ha gyors és nagymértékű lenne. Szerinte az érdemi párbeszéd lehetőségét ma a béremelés nyitja meg.

Szerinte a tüntetéseken sokféle vélemény elhangzik, amelyek közül többet nem gondolna a pedagógustársadalom véleményének. Az oktatás kérdésével viszont érdemes átfogóan foglalkozni. A múlt heti tüntetésnek pedig nem volt szerepe a béremelés mértékében.

Megengedheti-e magának a magyar közoktatás többszáz tanár elvesztését? Gulyás egy tanár elvesztését is rossznak tartja, de ha valaki nem megy be a munkahelyére, fel fogják bontani a szerződését.

Elképzelhetőnek tartja-e a kormány, hogy ötszáz forint fölé, vagy négyszáz forint alá csökken az euró ára. Gulyás az előbbire vonatkozó spekulációban nem kíván részt venni, de az utóbbit elképzelhetőnek tartja.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik