Belföld

A Datadat cáfolja, hogy házkutatást tartottak a telephelyükön és Rogán Antal által kézivezérelt NAV-ról írnak közleményükben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kiszállt a NAV az adatlopási botrányáról elhíresült Bajnai-féle DatAdathoz – írta meg kedden a Magyar Nemzet. A cég szerdai közleménye szerint viszont ez nem igaz. Közleményükben pontról pontra cáfolják „az adófizetői pénzből finanszírozott fideszes médiabirodalom hazugságait”.

Mint írják, a Datadat mindig piaci alapon, a teljesítményének köszönhetően jutott bevételekhez, melyek jelentős részben külföldi megbízásokból, nemzetközi munkákból származnak, a cég számára a magyar piac nem jelentős. Állítják, a cég és a tulajdonosai a bevételek után mindig minden adófizetési kötelezettségnek határidőre eleget tettek, mindig minden bevallást időben benyújtottak. A NAV bármilyen megkeresésére mindig, akár szóban, akár írásban a teljes együttműködésükről biztosították az eljáró hatóságokat.

Kiemelik, hogy a kormánysajtó állításával ellentétben nem történt házkutatás a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában. Közleményüket így folytatják:

Miközben a Datadat semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott mindeddig az eljárásról, addig a Rogán Antal által kézivezérelt NAV tudatos szivárogtatással terjeszt hazugságokat a cég elleni eljárásról. Ezzel a hatóság emberei nyilvánvaló bűncselekményt követnek el, hiszen minden adat rendelkezésükre áll, és pontosan tudják, hogy soha egy fillér adóhiány nem keletkezett a Datadat működése során.

Arról is írnak, hogy a kormánymédia által tényként kezelt 1 milliós SMS-kampányhoz cégüknek semmi köze nincsen és ezügyben soha, semmilyen hatóság nem kereste cégüket. Hozzáteszik:

A hazugságok miatt eddig 45 rendben perelte be a Datadat mindazokat, akik a kampány-SMS-ek tárgyában a cégről hazug, rágalmazó állításokat fogalmaztak meg.

Közleményüket így fejezik be: „A Datadat minden törvényt betart, minden beszámolási és bevallási kötelezettségének határidőre eleget tesz, minden adót befizet, a cég birtokában levő adatokat pedig törvényesen kezeli és dolgozza fel. A Datadat ellen mindeddig a világon sehol, így Magyarországon sem folyt semmilyen olyan adójogi vagy akár adatvédelmi eljárás, amely bármilyen tekintetben is hibásnak vagy bűnösnek mondta volna ki a cégcsoport bármely társaságát jogerősen.”

A Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, erről az alábbi cikkünkben bővebben írtunk. A Datadat dolgozott egyes jelölteknek is, de arra is akadt példa, hogy a miniszterelnök-jelölt ebédjét ők fizették ki  – igaz, ez már a Datadat magyar „része” volt, amelynek tulajdonosa, cégén keresztül, Bajnai Gordon korábbi kormányfő is.

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik