Belföld

Elindult a Gellért-hegyi sikló pere, miután a főváros felmondta a szerződést

A perfelvételi tárgyalás megtartásával a múlt héten hivatalosan is kezdetét vette a Gellért-hegyi sikló építése érdekében indított per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – írja a Népszava.

A beruházás megvalósítására vállalkozó Gellérthegyi Sikló Kft. azért perelte be a fővárosi önkormányzatot korábban, mert az idén februárban felmondta a projekt megvalósítását célzó 2009-es szerződést. A cég álláspontja szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása a szerződéstől jogellenes, a kontraktus továbbra is hatályos.

Korábban megírtuk: az egyébként idén lett világos, hogy bár az említett cég évek óta kampányol a sikló mellett, most már a fővárosi önkormányzat nyíltan kimondta, nem magánberuházásban szeretné megépíttetni a projektet. Így hiába készíttette el a terveket és kapta meg rá az építési engedélyt a kormányhivataltól a projektgazda Gellérthegyi Sikló Kft. – amelyben 25 százalékban tulajdonos a fővárosi BKK –, az építkezést nem kezdheti meg. Ehhez ugyanis a fővárosnak át kellene adnia a területet, ám erre jelen állás szerint nem számíthat a cég. A főváros a bemutatott terveket sem tartja elfogadhatónak, mivel túl sok fa kivágásával járna és abban sem biztosak, hogy a magánberuházó valóban képes a megvalósításra.

A Népszava arra is emlékeztet, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a projekt megvalósításában egy tavalyi kormányhatározat az irányadó, amely az állami kasszából 1,5 milliárdot rendelt a beruházás előkészítésére és a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) bízta meg a feladattal.

Csakhogy – olvasható a cikkben – a választások után az új kormány az állami forrásból megvalósítani szándékozott fővárosi projektet Lázár János új minisztériumához utalta. Lázár első lendülettel felszámolta a BFK-t és közölte, hogy a projektlistát felül fogják vizsgálni. A sikló azonban nevesítve eddig egyik építési minisztérium által közreadott listán se szerepelt.

Kapcsolódó
Milliárdos pezsgőkirály szállt be a gellérthegyi siklóba, amit Karácsony is támogat
Hiába az engedély, évek óta nem indult meg az építkezés. A városvezetés azonban támogatja a turistabuszok kiváltására szolgáló siklót, az új résztulajdonosnak, Kreinbacher Józsefnek pedig bőven van pénze és építőipari tapasztalata is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik