Belföld

Egy ellenzéki képviselő törvényt módosítana, hogy ne lehessen többé kampányt úgy finanszírozni, ahogy az ellenzék tette 2022-ben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az egyesületi törvény módosítását kezdeményezte egy jobbikos képviselő annak érdekében, hogy hazai civil szervezeteken keresztül ne lehessen külföldi pénzeket magyarországi választási kampányokban támogatásra fordítani – írja az MTI.

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján Sas Zoltán hangsúlyozta, a politikai tisztséggel járó közmegbízatásban Magyarország érdekének képviselete a legfőbb feladat, ezt pedig csak külső befolyástól mentesen lehet ellátni.

Hozzátette, ha egy politikus külföldi támogatást fogad el, “ez a tény önmagában is nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel”, egyben befolyásolja az adott szereplő politikai hitelességét is.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: kezdeményezése elfogadásától azt várja, hogy javul a hazai politikai élet átláthatósága, tisztasága és befolyásmentessége. Reméli, hogy  támogatni fogják indítványát.

Az ellenzéki képviselő arról beszélt: nem megfelelőek a külföldi politikai befolyást szabályozó hazai törvények, hiszen míg a pártoknak határozottan tiltják, hogy az országhatáron túlról támogatást fogadják el, addig a politikai tevékenységet folytató civil szervezetek esetében nincsen ilyen korlát. Hozzátette: nem az a cél, hogy egyesületek ne kaphassanak külföldi támogatást, hanem az, hogy ezeket a pénzeket “ne szivárogtathassák át” pártoknak, politikai szereplőknek.

A listán bejutó jobbikos politikus javaslatában az mindenképp figyelemre méltó, hogy épp azt a szürkezónás megoldást akadályozná meg a jövőben, amely kampány végén ő is mandátumot szerzett. Az ellenzéki kampány anyagi vonatkozásairól nemrég részletesen beszámolt a 24.hu:

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Az ellenzéki kampányfinanszírozás ügyében jelenleg rendőrségi nyomozás zajlik, illetve az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság elrendelte a titkosszolgálati vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik