Belföld

Veszélybe kerültek a magyarországi mozik, miután tízszeresére emelkedtek a rezsiárak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A mozik esetében eddig is komoly költségtétel volt az energia, az idei áremelkedés után azonban szinte a teljes bevételt elviheti a fűtés és a villanyszámla. A Corvint és öt fővárosi művészmozit fenntartó Budapest Film Zrt. 2021-ben közel 47 millió forintot költött villamos energiára és gázra, ami a költségvetés 9 százaléka. Idén nagyjából tízszeres árat kellene fizetnie a cégnek az energiáért, ami azt jelenti, hogy a jegypénztárakban és a büfében hagyott pénz alig tizede marad meg a gáz és villanyszámla befizetése után – írja a G7.

Ez egyelőre csak azért nincs így, mert a Budapest Film Zrt-nek év végéig még kedvezőbb áron van szerződése a szolgáltatókkal. Ezt követően azonban az elmúlt hetek árszintje mellett a cégvezető számításai szerint is a teljes jegybevételt elviheti az energiaköltség.

– nyilatkozta a portálnak Liszka Tamás vezérigazgató.

Tóth Dániel ágazati szakértő szerint

a legnagyobb gondban az önkormányzati fenntartású létesítmények lehetnek.

Ezek az intézmények a jegy és büfébevételeik mellett eddig az önkormányzattól is számíthatnak anyagi támogatásra, ezúttal ez sem biztos, hogy elég lesz, különösen úgy, hogy a települések számára is komoly fejtörést okoz az energiaárak elszállása. Szombathelyen már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy az energiatakarékosság jegyében bezár a helyi mozi.

Tóth szerint a bevásárlóközpontokban működő multiplexek annyival valószínűleg kedvezőbb helyzetben vannak, hogy esetükben a mozit befogadó plázáknak lekötött energiaszolgáltatási szerződéseik vannak, ugyanakkor az nem ismert, hogy ebből mennyit hárítanák át a bérlőkre.

A teljes bezárástól azért tartanak sokan, mert az újranyitást követően valószínűleg nagyon nehezen lehet majd csak visszacsábítani a nézőket. Ezt már a járvány alatt is megtapasztalták a mozisok: a hazai látogatottság még 2022 nyarára sem állt vissza a járvány előtti szintre. Részben emiatt az áremelés sem túl reális forgatókönyv, ugyanis a megnövekedett költségeket teljes egészében biztosan nem lehet áthárítani, ez ugyanis a nézőszám további eséséhez vezetne.

Iván László, a kisvárdai miniplex tulajdonosa szerint több helyen is felmerült az előadások számának csökkentése, ami olyankor lehet reális, amikor nem nagyon vannak húzófilmek, és egy-egy vetítésre csak nagyon kevesen ülnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik