Belföld

Katzenbach-gyilkosság: Curtis testvére és a társai is tagadták bűnösségüket a bíróságon

Pénteken az előkészítő üléssel megkezdődött annak a három férfinak a pere, akiket azzal vádolnak, hogy meggyilkolták és elásták az MTK volt futballistáját, Katzenbach Imrét tizenhárom évvel ezelőtt. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint mind a három férfi tagadta a bűnösségét a mai bírósági meghallgatása során, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A vádirat szerint a volt futballista 2007-ben névlegesen elvállalta egy cég vezetését, tudva, hogy a cég valótlan tartalmú számlákat állít ki egy akkoriban ismert Zrt.-nek.

Katzenbach feladata az volt, hogy a valótlanul kiállított számlák ellenértékét készpénzben felvegye, és az összeget visszajuttassa a vállalkozás két vezetőjének, akik közül az egyik már korábban elhunyt, a másik pedig a vádiratban szereplő felbujtó.

A volt focista 2009 áprilisában nem juttatta vissza az általa felvett 500 millió forintot a Zrt. vezetőinek, hanem azzal külföldre távozott. Pár hónappal később a társaság két vezetője azonban tudomást szerzett a tartózkodási helyéről, és hazahozatták.

Az  ügyészség szerint a cég vezetőit dühítette, hogy Katzenbach nem számolt el az elvitt pénz jelentős részével, de tartottak is tőle, mert túl sokat tudott róluk, és féltek, hogy a hatóságokhoz fordul, mivel már nem akart részt venni a bűnös tevékenységükben.

Mindezen körülmények miatt a két cégvezető a vád szerint elhatározta, hogy megöletik a korábbi labdarúgót. Ennek megfelelően, 2009. szeptember elején megbízták egyik emberüket, egy 51 éves férfit – akivel szemben a Fővárosi Főügyészség már korábban vádat emelt – hogy ölje meg a focistát.

Az 51 éves férfi elfogadta a megbízást, azonban a tényleges végrehajtásra ő is megbízást adott, s egy régi barátját kérte fel Katzenbach megölésére. A férfi vállalta az emberölés végrehajtását, de cserébe ingyen vadászati lehetőséget, valamint legalább 3 millió forintot kért magának, valamint a maga mellé bevont másik végrehajtónak.

A vád szerint az 51 éves megbízó 2009 szeptember 28-án kocsival Baranyajenő térségébe, egy általa előre kiásatott gödör közelébe vitte a benne megbízó volt focistát, ahol a két végrehajtással vádolt férfi, Curtis testvére és L. István már várta őket. Az autóból kiszálló focistára a két ott lévő férfi rátámadt, miközben az 51 éves megbízó elhajtott a helyszínről.

A két vádlott közül az egyik lefogta a focistát, társa pedig olyan súlyosan bántalmazta, hogy az a helyszínen meghalt. A támadók ezt követően az előre kiásott gödörbe helyezték az áldozat holttestét, majd földdel befedték. A főügyészség életfogytiglant kért rájuk az áprilisi vádemelés során.

A három terhelt az eljárás kezdetétől tagadásban van, azt állítják, hogy nem ők követték el a bűncselekményt. A bíróság fenntartotta a három terhelt letartóztatását, de ők és a védőik is fellebbeztek, így a végzés nem végleges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik