Belföld

A kukaholding azt állítja, minden pénzt kifizettek az FKF-nek

„A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NKHV) több forrást juttat a fővárosi céghez, mint a korábbi években” – írta szerdai közleményében a cég.

Az FKF Ecseri úti központjánál kedd reggel kezdett úgynevezett vadsztrájkba több száz dolgozó azt követően, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során azzal szembesültek, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette. Emiatt tiltakozásul nem vették fel a munkát.

Karácsony Gergely főpolgármester erre később úgy reagált, hogy az NKHV, azaz a kukaholding nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek. Az FKF a kukaholding alvállalkozója.

Az NHKV visszautasította az FKF állításait azt írta:

Az NHKV Zrt. – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, s a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, késedelmes fizetésbe nem esik. Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet. Elszámolási vitánk jelenleg nincs a fővárosi céggel, sikeresen lezártuk minden üzleti évünket. Az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.

Karácsony kedden azt mondta, hogy amennyiben szerda estig nem születik megoldás a tárgyalóasztalnál, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül, és erre már megtették az előkészületeket. Értesüléseink szerint szerdán is gondok akadtak a szemétszállítással: reggel a IV. kerületből nem szállították el a hulladékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik