Belföld

Magyar Nemzet: A titkosszolgálat vizsgálja az ellenzék amerikai kampánytámogatását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága csütörtöki zárt ülésén elrendelte az ellenzéki pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot – értesült a Magyar Nemzet. A cikk szerint a következő hetekben a testület folyamatosan vizsgálja majd a szolgálatok „elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket”.

A témáról itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

A lényeg, hogy csaknem kétmilliárd forint érkezett 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból, és részben ez volt a fedezete az ellenzéki kampány nagyjából 3,5 milliárd forintos összköltségének. Miközben pártok nem fogadhatnak el külföldről támogatást, a civil szervezetekre ez nem vonatkozik. Ugyanakkor mint cikkünk rámutatott, eddig senkinek nem volt „papírja” arról, hogy kampányának felét „kiskapusan”, de külföldről finanszírozták.

Az amerikai pénzek ügyében sikkasztás miatt a rendőrség is nyomoz.

A Fidesz azzal az indoklással javasolta összehívni a Nemzetbiztonsági bizottságot, hogy a külföldről kapott kampánytámogatás törvénytelen és durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba. „A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul” – írta korábbi közleményében a kormánypárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik