Belföld

Több százan demonstráltak a Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájk miatt kirúgott tanárai mellett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium elé szervezett tüntetést a Tanítanék és a noÁr mozgalom, hogy az intézmény tanárainak elbocsátása ellen tiltakozzanak, és egyúttal kifejezzék szolidaritásukat a megfélemlített és elbocsátott pedagógusokkal.

Szeptember végén rendkívüli felmondással több tanárnak is megszüntették a munkaviszonyát a Kölcseyben, arra hivatkozva, hogy a figyelmeztetés ellenére többször részt vettek a polgári engedetlenségben.

Helyszíni tudósítónk szerint több százan gyűltek össze a helyszínen, az iskola kapuja előtti rész meg is telt.

Eközben rendőrség lezárta az iskola utcáját, a Munkácsy Mihály utcát.

A tiltakozók között volt a kerület momentumos polgármestere, Soproni Tamás, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője, Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője, valamint Komjáthi Imre az MSZP országgyűlési képviselője. A demonstráción részt vettek a Párbeszéd politikusai is, köztük Szabó Tímea a párt frakcióvezetője és Karácsony Gergely főpolgármester.

Elsőként egy szülő szólalt fel: elmondta, hogy tanárokból kevés van, ezért védeni kell őket, ugyanis „ha nem lesznek képzett gyerekek, akkor ennek az országnak nem lesz jövője”.

Egy kölcseys diák következett, aki kifejezte együttérzését a kirúgott tanárok felé, és elmondta, hogy a kedvenc tanárát is elbocsátották.

Sztrájkoljatok velünk október 5-én, foglaljunk együtt hidat

– szögezte le, hozzátéve, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg nem lesz változás.

Az oktatói hálózat egyik képviselője is felszólalt: a leghatározottabban elítélik a tanárok kirúgását, és követelik, hogy vegyék vissza őket

Kondorosi Nóra, végzős kölcseys diák következett, akit felháborított, hogy „kirúgtak öt olyan tanárt, aki mindennap azért dolgozott, hogy okos, felelősségteljes diákok legyenek a gyerekekből”.

Felszólalt a Tanítanék Mozgalomból ismert franciatanár, Törley Katalin is, akit pénteken csak azért nem rúgtak ki, mert nem volt bent az iskolában. Ő akkor azt mondta, hogy úgy veszi, hogy hétfőn bemegy megtartani az órait. Törley kijelenti: még nem kapta meg a felmondólevelet, ezért ma bemegy tanítani. Úgy látja, „az állásukat elveszthetik a tanárok, de ők attól még tanárok maradnak”.

Ma a jogtalanság magabiztos léptekkel jár (…) A mai legyőzöttek a holnapi győzők

– idézte Bertolt Brecht egyik versét, majd beszéde végén a Bella ciao című dalt énekelte együtt a tömeggel.

A mai nap délután háromkor a kölcseys tanárok és a szülők a Belügyminisztériumhoz vonulnak egy követeléslevéllel, melynek célja, hogy vegyék vissza az elbocsátott öt pedagógust.

Frissítés

Az egyik tüntető arra biztatta a megmozdulásban résztvevő diákokat és tanárokat, hogy ne menjenek ma be az iskolába, azonban a többség mégis beindult az iskolaudvarra. Ezt követően már csak néhány tucatnyian álldogáltak az épület bejárata előtt, majd 8:45 magasságában teljesen kiürült az utca.

Mohos Márton / 24.hu

 

Mohos Márton / 24.hu

 

Mohos Márton / 24.hu

Mohos Márton / 24.hu

Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik