Belföld

Riasztással indul a nap: a fél ország érintett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az újabb hullámban érkezett csapadékzónában helyenként zivatarok is előfordulhatnak, ezeket viharos, 60-70 km/órás szél, apró szemű jégeső, és intenzív csapadék (akár több, mint 20 mm) kísérheti. A délelőtt folyamán várhatóan átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma az országban – írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombat reggel hazánk délnyugati és észak-északkeleti területén van érvényben elsőfokú riasztás.

Délután újabb zivatarok

Figyelmeztető előrejelzést az ország teljes területére kiadtak, Békés és Hajdú Bihar megyében másod, máshol első fokot. Délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok kialakulására, a délkeleti, keleti határ közelében akár heves zivatarok is előfordulhatnak. A cellákat viharos kifutószél kíséri: 60-80 km/órás lökések, de hevesebb zivatar esetén 80-90 km/ órát meghaladó szél sem kizárt. Előfordulhat jégeső is akár 1-3 centiméteres jégátmérővel, és lokálisan nagy mennyiségű, 20 mm-t meghaladó csapadék kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint szombaton napközben az éjszakai felhő-, illetve csapadékrendszer miközben gyengül, szétesik, egyre inkább a keleti tájakra szorul vissza, és átmenetileg – az északnyugati, északi tájak kivételével – kisüt a nap. Délután legfőképpen az ország délkeleti felében alakulhat ki záporeső, (akár heves) zivatar. Eközben a nap második felében északnyugat felől hidegfront vastagabb felhőzete húzódik fölénk, és késő délutántól megnövekszik a csapadékhajlam is.

Vasárnap némi napsütés

A nyugati, délnyugati, majd estétől az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, néhol akár viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 26 fok között alakul, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. Késő este 11, 16 fok valószínű.

A frontfelhőzet vasárnap reggelre kelet felé távozik, mögötte több órára kisüt a nap, majd a nap második felében főleg hazánk nyugati felén erősebben megnövekedhet a felhőzet. Helyenként előfordulhat eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakul, hajnalra a szélvédett, kevésbé felhős helyeken pára-, köd képződhet. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik. Hajnalban általában 8, 13 fokot mérhetnek, de a szélvédett völgyekben hidegebb is lehet, délutánra 16 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik