Belföld

Zivatarveszély miatt már a riasztást is kiadta az OMSZ

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Közben továbbra is érvényes az egész országra a figyelmeztetés. Szombatra másodfokú, narancssárga veszélyjelzést is kiadtak.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de megerősödhet a szél, jégeső is előfordulhat. A riasztások által érintett járások egy folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon.

Péntekre továbbra is az egész országra érvényes az elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés. Estétől, késő estétől nyugat, délnyugat felől újabb hullámban várható záporok, zivatarok képződése (legkisebb eséllyel a déli, délkeleti országrészben). Azokhoz elsősorban intenzív csapadék (egymást követő cellákból ~20-30 milliméter), erős, esetleg viharos széllökés (50-70 km/órás), valamint apró szemű jég is  társulhat.

Szombaton a helyzet annyival egy kicsit rosszabb lesz, hogy másodfokú, narancssárga figyelmeztetést is kiadtak. Hajdú-Bihar és Békés megyében ugyanis hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. Szombatra virradó éjszaka átmenetileg köd is képződhet.

Szombaton délelőtt átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma, de délután újabb zivatarok, sőt (nagyobb valószínűséggel a délkeleti, keleti határ közelében) heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat 60-80 km/órás, a heves zivatarokat 80-90 km/órásnál erősebb viharos szél, jégeső (akár 1-3 centis) lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (20 milliméternél több) kísérheti. Esti, késő este fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, de a szombat délutáni zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik