Belföld

Karácsony: Ez nem egyszerűen rossz kormányzás, ez hitványság

Megírtuk, hogy pénteken kirúgták a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárát is, mert részt vettek az elfogadhatóbb munkakörülményekért tartott polgári engedetlenségben.

Karácsony Gergely a Facebookon szolidaritását fejezte ki az elbocsátott pedagógusok felé, hozzátéve, hogy az érintettek sok ezer kollégájukkal együtt az országban a méltó megbecsülésért tiltakoztak. „Felhívták mindannyiunk figyelmét, hogy ha a pedagógusok nem tudnak megélni, akkor nem lesz, aki tanítja a gyermekeinket” – írta.

A főpolgármester szerint pénteken megérkezett a kormány válasza, a tanárok állás, a diákok pedig tanárok nélkül maradtak. Mint írta:

Ez nem egyszerűen rossz kormányzás. Ez hitványság. A társadalom tudatos, szisztematikus és kegyetlen rombolása. Tanár nélkül nincs jövőnk.

Az üggyel kapcsolatban az LMP is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy „a mostani lépéssel végképp egyértelművé válhatott mindenkinek, hogy a kormány nem megfizetni vagy megvédeni akarja a saját munkavállalóit, sokkal inkább kivéreztetni, fenyegetni és félelemben tartani”, és nem véletlenül került a Belügyminisztériumhoz az oktatás ügye.

„Az LMP álláspontja szerint az iskola nem börtön, a jogosan tiltakozó pedagógus nem bűnöző, Pintér Sándor pedig nem oktatási miniszter. A helyzet megoldás éppen ezért nem a fenyegetés és megfélemlítés, hanem a béremelés” – írta a közleményben Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik