Belföld

Tíz évet kapott a férfi, aki 17 évig bujkált Mexikóban, miután megszurkált egy budai recepcióst

police.hu
police.hu

Elutasították a perújítási indítványt, így hatályban maradt annak 10 év fegyházra ítélt férfinek a büntetése, aki Mexikóban kezdett új életet azt követően, hogy megkéselt egy recepcióst Budán. A táblabíróság aljas indokból, illetve célból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a jelenleg 44 éves férfit még tavaly,

Az akkori ítélet szerint a vádlott 2001. szeptember 28-án az egyik társával együtt álnéven, hamis okmányokkal és személyi adatokkal jelentkezett be egy budai hotelbe azért, hogy ott „a korábbi módszerrel vagyon elleni bűncselekményeket kövessenek el”. Rövid idő múlva csatlakozott hozzájuk harmadik társuk is.

A recepciósnak a vádlott és társai ismerősek voltak, mivel a szállodában 2000 novemberében is volt egy lopássorozat, és hozzájuk hasonló személyleírású emberek merültek fel elkövetőkként. A vádlott és társai este álkulccsal bementek a szálloda német vendégeinek szobájába, és elvittek egy fényképezőgépet meg egy mobiltelefont.

Közben a recepciós jelzésére a hotel tulajdonosa és alkalmazottai kérdőre vonták a vádlottat és társait, és dulakodni kezdtek. Ekkor a vádlott a mellkasán és a hasa bal oldalán legalább kétszer közepes erővel megszúrta a recepcióst, majd elmenekült.

A recepciós viszont életveszélyes állapotba került. Életét a gyors orvosi ellátás, a mellkasfeltáró műtét mentette meg.

A vádlott Mexikóba szökött és hamis személyazonossággal új életet kezdett. Nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el az ottani hatóságok 2018-ban, majd Magyarországra szállították. A Fővárosi Ítélőtábla 10 év fegyházra ítélte a terheltet tavaly.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint az elítélt védői  július 12-én kelt kérelmükkel perújítási eljárás lefolytatását kezdeményezték, mivel egy utóbb készült magánszakértői vélemény szerint, az elítélt tudatbeszűkült állapotba került, amikor a helyszínen rálőttek egy riasztó pisztollyal, emiatt pedig lényegesen enyhébb büntetést kellene kiszabni rá az elkövetéskori korlátozott beszámítási képessége miatt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerint a becsatolt magánszakértői vélemény a jogszabályok szerint szakvéleményként és így új bizonyítékként nem vehető figyelembe. Ráadásul az elítélt nem a szállodából kimenekülése, hanem a rendőrség értesítésének elkerülése érdekében szúrta meg a recepcióst. Az ügyészség kezdeményezte a védői indítvány elutasítását.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a perújítási indítványt, mivel a magánszakértői vélemény nem új bizonyíték, annak tartalma a terheltnek az alapeljárásban elvetett védekezésén alapul, illetve az alapeljárásban eljárt igazságügyi orvos- és elmeorvos szakértők rögzítették, hogy a férfi ölési magatartását ijedtsége könnyítette meg, amelyet azonban a bíróságok erős felindulásban elkövetettként nem tudtak értékelni.

A másodfokú eljárás a Kúrián fog folytatódni, ha fellebbeznek a perújítást indítványozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik