Belföld

Egy gödöllői elitgimnázium diákjai nem akarnak iskolába járni a tarthatatlan állapotok miatt

Kivonultak a gödöllői Török Ignác Gimnázium elé a diákok, hogy így tiltakozzanak az intézményben uralkodó tarthatatlan állapotok miatt. A Telexnek az egyik tanuló azt mondta, hogy nem is terveznek visszamenni, sőt pénteken is folytatják az akciót, nem mennek be az intézménybe.

Facebook

null

A gimnáziumban július óta felújítások zajlanak, melyek csak az év végére fejeződhetnek be, így a tanítás úgy kezdődött el, hogy közben dolgoznak az intézményben. Korábban több szülő is arról számolt be, hogy az épület nagy része kívül és több helyen belül is fel van állványozva, a tetőt, az ablakokat és a radiátorokat éppen cserélik, több helyen „belépni tilos” feliratú szalagok és nagy takaróponyvák vannak.

A tantestület jelentős része, az iskola vezetése és sok szülő szerint nem biztonságos így az épület, ezért próbálták elérni a tankerületnél, hogy az első hónapban online oktatás legyen. Ez azonban nem sikerült, a tankerület szerint a munkavégzési területeket a kivitelező az ilyenkor szokásos módon elhatárolta, ide csak a felújítást végző személyzet léphet be. „A többi épületrészben az oktatás biztonsággal megszervezhető a felújítás befejezéséig” – írták a Telexnek.

Ehhez képest a héten már egyszer hazaküldték a gyerekeket az iskolából, mert a gimnázium beázott a reggeli esőzésben. Akkor Gödöllő polgármestere, Gémesi György a Facebookon azt írta:

Végül szeretném a tankerület és Vécsey László (a térség fideszes országgyűlési képviselője – a szerk.) figyelmét felhívni arra – akik az épületet jelenléti oktatásra alkalmasnak ítélték meg –, hogy nem a »sufnit« újítják fel a falu szélén, hanem az országos rangsorban a 13. legjobb gimnáziumának épületét, ahol több mint 730 tanuló tanul(na).

A Török Ignác Gimnáziumot a HVG 2021-es rangsora valóban a 13. legjobb intézménynek minősítette.

A tankerület vezetője csütörtök délutánra fórumot szervezett, hogy a szülők feltehessék a kérdéseiket, és átbeszélhessék a kialakult problémát. De állítólag ezt végül a tankerület lemondta.

Frissítés

Csak a „legeslegvégső esetben lehet online oktatásra áttérni” – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, amikor kérdést kapott a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban történtekről. A Miniszterelnökség vezetője általánosságban elmondta, akkor kell alternatív megoldást találni, ha azt közbiztonsági, közegészségügyi okok indokolják, vagy a tanításhoz szükséges feltételeket nem tudják garantálni. Gulyás szerint ilyenkor más helyszínt kell találni, legvégső esetben lehet áttérni az online oktatásra. Hozzátette: nem tudja pontosan, mi van Gödöllőn, így azt sem, mi a helyes döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik