Belföld

A Nemzetbiztonsági bizottság tárgyal az ellenzék amerikai kampánytámogatásáról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése címmel vette fel jövő csütörtöki napirendjére az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a Mindenki Magyarországa Mozgalom és azon keresztül az egyesült ellenzék amerikai pénzeinek ügyét.

A témáról itt írtunk részletesen, és ezzel a kérdéssel foglalkozik az Első kézből podcastunk is.

A lényeg, hogy csaknem kétmilliárd forint érkezett 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból, és részben ez volt a fedezete az ellenzéki kampány nagyjából 3,5 milliárd forintos összköltségének. Miközben pártok nem fogadhatnak el külföldről támogatást, a civil szervezetekre ez nem vonatkozik. Ugyanakkor mint cikkünk rámutatott, eddig senkinek nem volt „papírja” arról, hogy kampányának felét „kiskapusan”, de külföldről finanszírozták.

Az amerikai pénzek ügyében sikkasztás miatt a rendőrség nyomoz.

A Fidesz eredetileg azzal az indoklással javasolta összehívni a Nemzetbiztonsági bizottságot, hogy a külföldről kapott kampánytámogatás törvénytelen és durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba. „A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul” – írta közleményében a kormánypárt.

A Jobbik-közeli Alfahír arról ír, hogy a Fidesz eddig Márki-Zay mozgalmát emlegette az amerikai finanszírozással kapcsolatban, a napirendi pont viszont már a baloldali pártok érintettségére utal. A lap megkeresésére Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke azt mondta: Halász János, a testület fideszes alelnöke kérte, hogy ez legyen a napirendi pont címe, de arról nem tájékoztatták a kormánypárti képviselők, hogy milyen konkrétumokról kívánnak tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik