Belföld

Hatalomátvétel helyett kivonultak a fideszesek az I. kerületi önkormányzatból

Az első napirendi pont megtárgyalása után kivonultak a fideszes és velük szövetséges volt jobbikos képviselők az I. kerületi képviselő-testület üléséről, így határozatképtelenség miatt el kellett napolni azt, írja a Telex. A testület már három hónapja nem ülésezett, így több mint 70 előterjesztésről kellett volna dönteni.

A kerületet a párbeszédes V. Naszályi Márta (kiemelt képünkön) vezeti, de az önkormányzatban a két héttel ezelőtti időközi választás óta többségben vannak a fideszes és a velük együttműködő volt jobbikos képviselők.

Kapcsolódó

A csütörtöki ülésen ugyan letette esküjét az új kormánypárti képviselő, Fazekas Csilla, de ez után a fideszesek fél óra szünetet kértek, majd annak lejártával sem tértek vissza, így határozatképtelenség miatt az ülést egy héttel elnapolták.

A testület fideszes és az ellenzéki összefogás révén bekerült volt jobbikos tagjai az ülés előtt egy sor indítványt nyújtottak be:

  • leváltották volna a kerület momentumos alpolgármesterét, az időközi választáson alulmaradó Korsós Borbálát,
  • korlátozták volna a polgármester hatásköreit,
  • átalakították volna a bizottságok struktúráját,
  • és úgy írták volna át a kerület szervezeti és működési szabályzatát, hogy abból kikerüljön a kerületi újságról szóló rész, így azt akár meg is lehetne szüntetni.

A jegyző az ülés előtt megállapította, hogy ezek az előterjesztések törvénybe ütköznek, így azokról nem lehetett tárgyalni, írja a Telex. V. Naszályi Márta a lapnak azt nyilatkozta: a fideszesek és a velük együtt szavazó volt jobbikosok „teljes hatalomátvételre” készültek a kerületben, de ez most nem sikerült nekik.

Varga Dániel, az egyik volt jobbikos képviselő, aki egy ideje a Fidesszel működik együtt, úgy reagált: a jegyző mondvacsinált okokra hivatkozott, így politikai aktorrá vált, ez ellen tiltakozva döntöttek a kivonulásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik