Belföld

Mégis vonatkozik a jegybankra a 18 Celsius-fokos fűtési korlátozás

MTVA / Róka László
MTVA / Róka László

Korábban kormányrendeletben rögzítették, hogy az energiaválság miatt minden közintézményt legfeljebb 18 fokra lehet felfűteni, de az alaptörvénynek köszönhetően ez alól kivételt képzett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kedden viszont az MNB igazgatósága elfogadott egy energiahatékonysági- és takarékossági programot, amely értelmében mégis 18 fokban maximalizálnák a hőmérsékletet.

Azt írják:

A mai napon elfogadott komplex, energiahatékonysági- és takarékossági programmal pedig a MNB a belső működésében is fenntartható kíván lenni. Ennek keretében az épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximalizálja, csökkenti az épületek diszkivilágítását és lépéseket tesz az ún. szürke víz hasznosítására, valamint a használati melegvíz hőmérsékletének csökkentésére.

A program keretében a jegybank további napelemek telepítését is megkezdi annak érdekében, hogy az MNB Budai Központ épületének fűtési rendszerét függetlenítse a földgáz felhasználásától.

Korábban azért nem terjedt ki a jegybankra a kormányrendelet, mert „a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:2. §-a szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság” nem számít intézménynek, és mint ilyenre, rájuk szintén nem vonatkozik a fűtési korlátozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik