Belföld

A Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos fűtési korlátozás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hétfő éjszakai Magyar Közlönyben megjelent, az „egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló” 353/2022. (IX. 19.) kormányrendelet értelmében a Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik az a kormányzati szigorítás, amely legfeljebb 18 fok lehet az állami intézmények túlnyomó többségében, szúrta ki a Telex.

Az alig több mint egyoldalas jogszabály négy helyen is felsorolja azokat a kivételeket, amelyekre nem vonatkozik a 18 fokos hőmérséklet-korlátozás:

  • az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális, valamint a gyermekvédelmi és a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre nem terjed ki a jogszabály hatálya,
  • ahogy a nagyközönség számára nyitva tartó uszodai létesítményekben szintén lehet melegebb 18 foknál,
  • sőt az általános iskolákban 20 fok is lehet.

A törvény értelmében kivételt jelent a jegybank is, mivel „a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:2. §-a szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság” nem számít intézménynek, és mint ilyenre, rájuk szintén nem vonatkozik a fűtési korlátozás.

Az MNB a Telex kérdésére megerősítette, hogy az érintett Korm. rendelet hatálya nem terjed ki a jegybankra, ugyanis a Nemzeti Bank szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja. Ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy feladataikat „a legoptimálisabb energiafelhasználás mellett teljesítsék”.

Ezzel szemben sok állami intézményben már meg is kezdték a spórolást: Központi Statisztikai Hivatal a munkatársai például arról értesültek, hogy a hideg időszakban melegedőszobákat alakítanak ki. Eközben az önkormányzatok is meghúzzák a nadrágszíjat: Nemény András, Szombathely ellenzéki polgármestere kőkemény energiatakarékosságot célzó intézkedéscsomagot jelentett be, de Siófokon is lekapcsolják a díszvilágítást és koncerteket mondanak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik