Belföld

Nemzetközi elfogatóparancsot is kiadhatnak Kovács Béla ellen

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Ahogy arról kedden a 24.hu is beszámolt, a harmadfokon eljáró Kúria bűnösnek találta a régóta húzódó kémperben Kovács Bélát, a Jobbik egykori EP-képviselőjét, és öt év fegyházra ítélte. Kovács már a másodfokú eljáráson sem volt jelen, a Kúria ítélethirdetésétől is távol maradt, bár korábban ígéretet tett, hogy részt vesz a tárgyaláson.

Kovács egyes információk szerint Moszkvában él és nem is tervezi, hogy hazajönne Magyarországra. Ilyen súlyú bűncselekmény esetén azonban már el sem hagyhatta volna szabadon a tárgyalótermet az ítélethirdetés után. Ennek fényében az ATV megkereste a Kúria mellett az Igazságügyi Minisztériumot is, hogy a fejlemények ismeretében arról érdeklődjön, kezdeményezik-e Kovács Béla kiadatását, illetve kezdeményezik-e nemzetközi elfogatóparancs kiadatását, ha a jogerős ítélet ellenére az exképviselő nem tér haza időben és nem kezdi meg a büntetését.

A minisztérium küldött választ a csatornának, melyben azt írták,

A bírósági ítélet írásba foglalása és jogerőre emelkedése után a hatóságok a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően járnak el. Nemzetközi elfogatóparancs (elfogatóparancs, európai elfogatóparancs) kezdeményezésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, kibocsátására a büntetés-végrehajtási bíró jogosult.

Vagyis, ha Kovács nem tér haza és nem vonul be a börtönbe, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kezdeményezi a nemzetközi elfogatóparancs kiadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik