Belföld

Fejenként 200-500 ezer forint sérelemdíjat fizethet a Mediaworks a feketelista szereplőinek

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Hamis, szükségtelen, ráadásul a történelmi hagyományok miatt félelemkeltő is volt a bíróság elsőfokú ítélete szerint, hogy a 2018-as választások után az azóta megszűnt Figyelő közzétette a „Soros-listát”, több száz, általuk hazaáruló zsoldosként feltüntetett személy nevével, számolt be róla a hvg.hu.

A cikk szerint a lista két korábbi pernyertes szereplője után most 34 másiknak adott igazat a bíróság, kimondva: a lapkiadó Mediaworksnek bocsánatot kell kérnie, és fejenként 200-500 ezer forint sérelemdíjat is fizethet.

Mivel a nyomtatott lap már nem létezik, ezért a Figyelő online felületén kell majd közzétenni a jogsértést megállapító ítéletet és egyúttal a bocsánatkérést a lista szereplői felé. Mindennek a címlapon 24 órán át meg kell jelen kell lennie, a cikkoldalon pedig addig, amíg maga a sérelmezett cikk is elérhető, de legalább 30 napig.

A bíróság kimondta, a név szerinti listázásra akkor sem lett volna szükség a bíróság szerint, ha csupán a Soros Györgyhöz köthető vagy általa támogatott szervezetek munkáját akarták volna kritikával illetni a cikkben, de itt más volt a szándék, a listázással személyükben támadták az azon szereplőket. Ráadásul a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta, hívta fel a figyelmet a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik