Belföld

Fatolvaj, sikkasztó erdész ellen emeltek vádat

Illusztráció / Czeglédi Zsolt / MTI
Illusztráció / Czeglédi Zsolt / MTI
Csaknem tízmillió forint értékű fát lopott.

Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás és kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt emeltek vádat egy fákat jogellenesen kivágó erdész ellen. A férfi egy Debrecen környéki erdészetnél dolgozott 2001-től 2020 áprilisáig. Előbb erdészként, 2004 májusától vezető beosztásban.

2019 novembere és 2020 áprilisa között több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki ismeretlenekkel akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat. Azokat nem azonosított helyekre szállíttatta. Az ellopott famennyiség értéke mintegy 10 millió forint volt.

A vádlott 2017 áprilisában munkavégzéséhez kapott egy benzinmotoros láncfűrészt. Azt ellopta, amikor a munkaviszonya megszűnt, ezt leplezendő egy ugyanolyan gyártmányú, de működésképtelen fűrészt adott át munkáltatójának. A debreceni nyomozók megállapították, a vádlott a falopással 9,8 millió, a láncfűrész megtartásával 120 ezer forint kárt okozott.

Az erdészet a nyomozás kérte kára megtérítését. A Debreceni Járási Ügyészség vádiratában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság az okozott kár erejéig adjon helyt a sértett kártérítési igényének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik