Belföld

Márki-Zay Péter: Ne induljanak ellenzéki pártok az önkormányzati választáson

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ha az önkormányzati választáson megosztott ellenzék indul, akkor a Fidesz fog győzni. Ezért fontos, hogy a pártok ne külön utakon járjanak, sőt én azt is szeretném, hogyha a pártok nem is pártszínekben, vagy egyáltalán nem is indulnának

– nyilatkozta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az ellenzéki politikus szerint lokálpatrióta, civil közösségeknek kellene indulni az önkormányzati választáson, mivel csak nekik van esélyük. Márki-Zay szerint a pártok természetesen részt vehetnek a helyi, lokálpatrióta összefogásban, ha pedig viták vannak, akkor pedig legyen előválasztás az önkormányzati választás előtt.

Hozzáteszi: az önkormányzati választással egy időben tartott európai parlamenti választáson nincs szükség egy teljes ellenzéki egységre, ott mindenki megmérettetheti magát.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy azért szólította fel az ellenzéki pártokat a parlamenti munka bojkottjára, mert így ország-világ előtt világossá válna, hogy Magyarország már nem demokrácia. Meglátása szerint így tudnának szolidaritást vállalni Hadházy Ákossal, aki továbbra sem tette le a képviselői esküt, ezért nem kezdheti meg a parlamenti munkát. Márki-Zay szerint az ideje, hogy az 57 ellenzéki képviselő kiálljon egymásért.

A politikus arról is beszélt, hogy csak a sajtóból értesült, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Márki-Zay szerint az ügyek azonnal tisztázhatók, mivel minden elszámolásuk elérhető az interneten, és a Fidesz nem akarja rövid úton tisztázni, hogy minél tovább napirenden maradjon az ügy.

A nyomozás alapja az, hogy a korábbi ellenzéki kormányfőjelölt, Márki-Zay többször is elismerte, hogy szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból kapott milliárdos támogatást.

Hétfői cikkünkben részletesen foglalkoztunk az ellenzéki kampány hátterével, forrásaival, jogi hátterével és az amerikai szállal is:

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Márki-Zay úgy látja, hogy a Dobrev Klára által vezetett DK-s árnyékkormány csak távolabb visz a Fidesz leváltásától, miután a parlamenti előválasztások időszaka megmutatta, hogy a Fidesz számára Dobrev Klára az ideális ellenzéki jelölt, ugyanis őt támogatták az influenszereiken keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik