Belföld

A kormány nem reagált arra, hogy jogsértő a 18 fokos maximum

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Arra sem, hogy miként csökkentik az egyes minisztériumok 25%-kal a földgáz felhasználást.

Tudják, hogy a 18 fokos maximummal a kormány megsérti a munkavédelmi előírásokat?

Miért nem támogatják majd az otthoni munkavégzést?

Ezekre a kérdéseire várt választ a technológiai és ipari minisztertől Tóth Bertalan. Az MSZP társelnöke, frakcióvezetője részletesen felidézte, mi minden történt azóta, hogy július 13-án bejelentették, a rezsicsökkentés – az Orbán-kormány korábbi ígéreteivel szemben – a 2013-ban bevezetett formájában megszűnik.

Emlékeztetett rá, hogy a szeptember 8-i Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, az állami szerveknél takarékosságot írnak elő: a kórházak, bentlakásos szociális intézmények kivételével 25%-os csökkentést írtak elő a gázfelhasználásban az állami szerveknek és az állami tulajdonú cégeknek. A miniszter újságírói kérdésre közölte, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 18 fokra fűtik csak fel az államigazgatás intézményeit, és nem támogatja a kormány, hogy az államigazgatásban dolgozók otthonról dolgozzanak.

Az ellenzéki politikus szerint így tömegével fognak megbetegedni az állami szféra alkalmazottai. Mint írta, az egészségmegőrzés érdekében meghatározott szabályt sért a közintézmények 18 fokos fűtési maximuma, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent – idézte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökét.

A miniszter helyett ezúttal is államtitkára, Koncz Zsófia (a képen) válaszolt, de úgy, hogy a 18 fokra, a home office-ra egyáltalán ki sem tért. Idézzük.

A szomszédunkban zajló háború és az elhibázott brüsszeli szankciók egész Európában
energiaválságot és háborús inflációt okoztak.

Európán belül a magyar Kormány biztosítja a legnagyobb támogatási programot a lakosság részére.

A Kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árakat hosszú távon minden magyar családnak biztosítsa. Tájékoztatom, hogy a Kormány magán kezdi a takarékoskodást.

Tóth Bertalan egyesével megkérdezte az összes minisztert is arról,

milyen módon fogják  megvalósítani a 25%-os csökkentést a földgáz felhasználásban a tárcájuk alá tartozó intézményeknél.

Arra várt választ külön-külön tőlük, milyen intézkedéseket tesznek saját területükön. Gulyás Gergely miniszter megbízásából Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt valamennyi tárcavezető nevében. Sokat nem kellett törnie a fejét, válasza szinte teljes egészében megegyezik Koncz Zsófiával. Mutatjuk.

A szomszédunkban zajló háború és az elhibázott brüsszeli szankciók egész Európában
energiaválságot és háborús inflációt okoztak.

Tájékoztatom, hogy Európán belül a magyar Kormány biztosítja a legnagyobb támogatási programot a lakosság részére.

A Kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árakat hosszú távon minden magyar családnak biztosítsa. Éppen ezért született az a döntés, hogy a Kormány magán kezdi a takarékoskodást.

Kapcsolódó
Fáznak a vasutasok, embertelennek tartják a fűtéskorlátozást
Orbán Viktorhoz fordultak a 18 Celsius-fokos előírás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik