Belföld

Kövér László 4 millióval bünteti a „törvénytelen kormány” kifejezést

A fideszes házelnök benyújtotta határozati javaslatát.

Megjelent a parlament honlapján Kövér László javaslata Sebián-Petrovszki László országgyűlési képviselő tiszteletdíjának  csökkentéséről. A fideszes házelnök azért büntette a DK politikusát kéthavi tiszteletdíja (3 949 200 forint) csökkentésével, mert az Országgyűlés június 27-i ülésnapján napirend előtti felszólalása zárásaként ezt mondta:

Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét…

A házelnök a kormánnyal összefüggésben használt „törvénytelen” jelző hallatán kikapcsolta a képviselő mikrofonját, jelezte, a képviselő megsértette a házszabályi rendelkezéseket, ezért utólagos szankcióra számíthat.

Kövér Lászlónak a határozati javaslatot azért kellett benyújtania, mert Sebián-Petrovszki László a Mentelmi bizottságtól, majd az Országgyűléstől kérte büntetése hatályon kívül helyezését.

A Mentelmi Bizottság ülésén a képviselő közölte, hogy a házelnök döntését megalapozatlannak tekinti, álláspontja szerint Kövér László  járt el jogsértően, az általa használt „törvénytelen kormány” kifejezés önmagában a „véleménynyilvánítás szabadságába tartozik, tehát nem lehet alapja annak, hogy bármiféle büntetés következzen belőle”.

A testület Sebián-Petrovszki László kérelmét – 3 igen, 3 nem szavazattal – elutasította, ezért szeptember 21-én a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését már az Országgyűléstől kérte. Kövér László emlékeztetett rá, határozati javaslatáról az Országgyűlés vita nélkül dönt, hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti döntését. Az Országgyűlés még hétfőn dönthet Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Frissítés: Tiszteletdíja kéthavi összegével megegyező mértékben, 3 949 200 forinttal csökkentette az Országgyűlés – 129 igen, 50 nem és egy tartózkodás mellett – Sebián-Petrovszki László (DK) képviselői fizetését. Az ellenzéki politikus az Országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt.

A határozat indoklása szerint – írja az MTI – a magyar kormány törvényességének kétségbe vonása az Országgyűlés törvényességének, azon belül minden egyes képviselő törvényes mandátumának megkérdőjelezését jelenti. A magyar kormány az Országgyűléstől nyeri felhatalmazását, az Országgyűlés pedig az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően, a választópolgárok általános és egyenlő választójoga alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választásokon megválasztott országgyűlési képviselőkből áll. E tények megkérdőjelezése az Országgyűlés tekintélyét kirívó mértékben sérti, és nem megengedhető, hogy egyes képviselők politikai előnyszerzés céljából alaptalanul kétségbe vonják Magyarország alkotmányos rendjét – áll az indoklásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik