Varga Jennifer / 24.hu
Belföld

Országos sztrájkot hirdetett október 5-re a PDSZ

A PDSZ Országos Választmánya 2022. szeptember 23-i ülésén döntött a közeljövő akcióiról. A gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen meg fognak nevezni olyan napokat, amikor országos munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szombat este kelt közleményében.

Első alkalommal 2022. október 5-re – az Oktatás Világnapjára – országos, egységes sztrájkot hirdet a szervezet. Kérik az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát. Mint írják, a sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 29-én 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát. Kérik továbbá a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit. hogy szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra.

Ugyanezen a napon, október 5-én délután a PSZ s a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a Hivatalnak az összegyűjtött panaszokat.  A debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon, október 4-én látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken szerdán nincs ügyfélfogadás.

Ezt követően 17 órától részt vesznek a diákok által meghirdetett, tervezett hídfoglaláson Budapesten, a Jászai Mari téren.

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.