Belföld europoli

Benyújtotta a kormány a bizottságnak megígért módosításokat, egy meglepetéshivatal is van bennük

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Frissítünk!

Eredetileg azt írtunk, hogy a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság Lázár János minisztériuma alatt működik majd, valójában Navracsics Tibor alá tartozik.

Benyújtotta a kormány azokat a törvénymódosításokat, amelyeket az uniós pénzekért való megegyezésért cserébe megígért az Európai Bizottságnak. Ennek első részét már hétfőn benyújtották, a maradékot viszont péntekre ígérték, ez történt meg most.

Az egyik módosítási javaslat az alábbi módosításokat tartalmazza:

  • Az információszabadságról szóló törvényen belül lazítja a közérdekű adatokhoz való hozzáférések költségeit és szabályait a veszélyhelyzet ideje alatt. A gyakorlatban teljesen kivezetik például azt az elemet, hogy a közérdekű adatok kiadásának munkaerőköltségeit kiszámlázzák az adatokat kikérőknek. Ezt korábban sokat kritizálták. Szintén vége lesz a kiadásra adott 90 napos határidőnek is.
  • Létrehoz egy Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot, ami a Területfejlesztési Minisztérium, vagyis Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter alatt működve ellenőrzi az uniós források elköltését.
  • Egy rakás olyan ügyben, ahol eddig a veszélyhelyzetekre hivatkozva gyakorlatilag végdátum nélkül rendeletekkel kormányozhattak, most végső dátumot is írtak, nem csak azt, hogy a veszélyhelyzet lejárta után. Az is régi kritika volt a magyar kormánnyal szemben, hogy a veszélyhelyzeteket örökké fenntartja, és ezekre hivatkozva rendeletekkel kormányoz.

A másik törvényjavaslat pedig

Létrehozza az Integritás Hatóságot,

Amit a kormány már sokszor bejelentett, ez lesz a független szerv, ami ellenőrzi az uniós pénzekkel kapcsolatos közbeszerzéseket.

Ezt azért kellett külön törvényjavaslatban benyújtani, mert sarkalatos törvény, csak kétharmados támogatottsággal lehet elfogadni a parlamentben. Mindkét javaslatot Semjén Zsolt és Varga Judit nyújtotta be a kormány nevében.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik