Gazdaság

Egész Európában nálunk drágult legjobban a kenyér

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Európában 2022 augusztusában átlagosan 18 százalékkal kellett többet adni a kenyérért, mint 2021 augusztusában – szúrta ki a Népszava az Eurostat közleményét.

Egy évvel korábban még más volt a helyzet: 2020 augusztusa és 2021 augusztus között a drágulás mértéke három százalék volt. A legnagyobb emelkedést Magyarországon mutatták ki: ez 66 százalék volt. Utánunk jön Litvánia 33 százalékkal, valamint Észtország és Szlovákia. Mindkét helyen 32 százalék volt az árnövekedés mértéke. A legkevésbé Franciaországban (8 százalék), valamint Hollandiában és Luxemburgban (10 százalék) érezhető a drágulás – írja a Népszava.

Az Eurostat megjegyzi, a kenyér árának emelkedése elsősorban Oroszország ukrajnai inváziója miatt alakult így, mely jelentősen megzavarta a globális piacokat, tekintve, hogy a két ország a gabona, búza vagy éppen kukorica jelentős exportőrének számított – írja a lap.

Kiemelt kép: Pékek dolgoznak a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a Lipóti Pékségben Lipóton 2021. január 22-én. MTI/Krizsán Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik