Belföld

Többet fizetnének a takarítónak egy budapesti iskolában, mint a tanároknak

Még a hazai oktatás jelenlegi állapotának fényében is egészen szokatlan álláshirdetést szúrt ki a hétvégén a 444. A felhívásban, amit a budapesti Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium jelentetett meg a Profession.hu-n, az iskola angol nyelven tanító történelemtanár és matematikatanár mellett takarító munkaerőt is keres.

Előbbi kettőnél értelemszerűen elvárás a szakirányú felsőfokú végzettség, és bár a hirdetésben nem szerepel, a történelemtanártól minden bizonnyal azt is elvárják, hogy felsőfokon beszélje az angolt, hiszen az órákat is angolul kell megtartania. Ezzel szemben a takarító állásnál nincsenek külön megkötések.

A takarítói állást havi nettó 200 ezer forintért hirdetik, míg a két tanári állásnál bruttó 203 ezer forintot kínál az iskola a jelentkezőknek.

Frissítés

Szintén a 444 vette észre, hogy az iskola honlapjára felkerült egy tájékoztatás az intézménybe jelentkező pedagógusok bérezési rendszeréről.

Ebben azt írják, hogy a gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Mint írják, „Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre (bérezés a Pedagógus bértábla szerint), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően”.

A tájékoztatás szerint az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 Ft) és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft) sem.

Végül megjegyzik, hogy hirdetések ily módon történő megjelenítése eddig nem okozott értelmezési problémát a jelentkezők számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik