Belföld

53 ingatlant kaptak idén az egyházak teljesen ingyen a kormánytól

Néhány hónap alatt több mint hárommilliárd forint értékben összesen 53 ingatlant kaptak az egyházak a magyar kormánytól, teljesen ingyen. Ez pedig csak a kezdet lehet, ugyanis további 113 ingatlan ügyében már megkezdődött az előkészítő eljárás, így hamarosan ezek is hasonló sorsra juthatnak – olvasható az rtl.hu cikkében. A lap emlékeztet, hogy a korábbi években elsősorban hitéleti, oktatási vagy kulturális céllal jutottak hozzá az ingatlanokhoz a felekezetek, ám az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklásnál előtérbe kerültek a szociális és gyermekvédelmi feladatok.

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta 171 esetben kaptak térítésmentesen épületeket és telkeket a felekezetek, ezeknek közel harmadát, 53 ingatlan tulajdonjogát az idei évben tudták megszerezni.

A nyilvántartási értékeknél is figyelemre méltó az idei év kiemelkedése, hiszen miközben a 2010 óta eltelt időszakban legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, ebből a 2022-es évre 3,1 milliárd forint jutott.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a lapnak részben az ingatlanokkal járó pluszfeladatokkal, részben az elvett egyházi javak utáni kártalanítással indokolta a tulajdonjog megszerzésének fontosságát. Hasonlóan érvelt a Magyarországi Református Egyház is, a szervezet szerint a közfeladat-ellátás színvonalát jelentős mértékben növeli, ha a fenntartó nemcsak használati joggal, hanem tulajdonjoggal is rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik