Belföld

Jogerősen is 20 év fegyházat kapott az anyját 55 késszúrással kivégző mogyoródi nő

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Húsz év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a mogyoródi nőt, aki 2020 áprilisában 55 késszúrással végzett az ápolásra szoruló anyjával. K. Rita a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

K. Rita húsz éve élt együtt a 80 éves édesanyjával, aki a betegségei miatt már nem tudott önállóan közlekedni a lakásban és rendszeres ápolásra szorult. A nő 2019 őszétől megterhelőnek érezte az anyja gondozását, ezért gyakran veszekedett vele. Azt tervezte, hogy külföldre költözik, ezért eladásra hirdette meg anyja házát.

Az ominózus napon az 55 éves alkoholfüggő nő szeszes italt fogyasztott, majd gyógyszert vett be. Nem sokkal ezután egy konyhakéssel több tucatszor megszúrta, illetve néhányszor meg is vágta az ágyon ülő édesanyját, aki belehalt a sérüléseibe. Az esti órákban pedig felhívta a segélyhívót, majd bejelentette, hogy: “Megöltem anyámat” . Az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék 20 év fegyházra ítélte a nőt.

K. Rita és védője felmentésért, míg az ügyész életfogytig tartó büntetés kiszabásáért fellebbezett. A táblabíróság tájékoztatása szerint a vádlott ellentmondásos nyilatkozatokat tett a bűncselekmény elkövetéséről. Többször is úgy nyilatkozott, hogy nem emlékszik semmire, s kétséges, hogy egyáltalán ő ölhette-e meg édesanyját. Felvetette, hogy aznap idegenek is jártak a házukban, így a harmadik személy általi elkövetés sem kizárt.

K. Rita új védőt kapott a másodfokú eljárásra. Ő már nem bizonyítottság hiánya, hanem büntethetőséget kizáró ok miatt kérte az ügyfele felmentését. Érvelésének lényege szerint az alkohol és a Rivotril együttes jelenléte ún. „paradox hatást” váltott ki a védence szervezetében, ami nem bódultságot és tompaságot, hanem féktelen őrjöngést eredményezett nála.

A nála tapasztalt tünetek, a helyzethez nem illő magatartása, a teljes emlékezetkiesése pedig megfeleltethető ennek a módosult tudatállapotnak. Úgy vélte, hogy ez a paradox hatás teljesen kizárta a beszámítási képességét, ezért fel kell menteni az ellene emelt vád alól. Ennek alátámasztására az igazságügyi elme- és vegyészszakértők együttes meghallgatását indítványozta.

A másodfokú bíróság elutasította a védő bizonyítási indítványát. Az általa említett ún. paradox hatás fennállása közömbös volt, mivel az alkohol és a Rivotril a nő saját cselekvőségéből, vagyis önhiba folytán került a szervezetébe.

K. Rita tisztában volt a két szer kombinálásából eredő kockázatokkal és lehetséges káros mellékhatásaival. A vérvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint pedig ő maga nyilatkozott arról, hogy az elkövetés napján este kilenckor Rivotrilt vett be, ami ugyancsak kizárja, hogy azt esetleg más juttatta volna megtévesztéssel a szervezetébe.

Az Ítélőtábla szerint az önhibából eredő ittas vagy bódult állapot pedig nem képezheti akadályát a büntetőjogi felelősségre vonásnak. Azaz az ilyen elkövetők esetében úgy kell tekinteni, mintha a beszámítási képességük teljes lett volna. A nő elmeállapotára vonatkozóan új szakértői vizsgálatra nem volt szükség, mivel a legelső alkalommal is vizsgálatra alkalmas állapotban volt.

A másodfokú tanács szerint K: Rita minden kétséget kizáróan elkövette a terhére rótt cselekményt, hiszen maga értesítette telefonon a mentőszolgálatot és a rendőrséget, akiknek elmondta, hogy megölte az anyját. A bejelentésről készült hangfelvétel a korábban eljárt védő érvelésével ellentétben minden további nélkül felhasználható volt bizonyítékként.

A helyszíni szemle adatai és a tanúvallomások alapján pedig annak a lehetőségét is ki lehetett zárni, hogy idegenek követték volna el a gyilkosságot.A tábla súlyosító körülményként értékelte, hogy K. Rita ittas állapotban, közeli hozzátartozó sérelmére követte el a bűncselekményt. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor az önfeljelentést. A táblabíróság nem látott okot a büntetés enyhítésére, és súlyosítására, így jogerősen is 20 év fegyházra ítélte a nőt, aki jelét sem mutatta a megbánásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik