Belföld

Orbánt is meghívják Győrbe, tiltakoznak 4 millió négyzetméter szántóföld lebetonozása miatt

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Környezetvédők hétfőre tüntetést szerveztek a győri városháza elé a győrszentiváni ipari park kormányzati támogatottságú terjeszkedése miatt.

A Népszava szerint a kormány komolyabb indoklás nélkül minősít át több külterületi szántóföldet, amelyekkel az ipari park bővül majd, és több veszélyes tevékenységet folytató gyárnak adnak majd helyet.

A szerveződő lakossági fórum és a erős tiltakozás miatt a város polgármestere is kénytelen volt is reagálni az ügyre. Dézsi Csaba András a szentiváni bölcsőde átadóján, majd a megyei lapban és a városi újságban is nyilatkozott, azt állítva, hogy neki a környezetvédelmi és egészségügyi kérdések az elsődlegesek, ezért levegőtisztasági méréseket rendel, és új mérőkonténert is vásárol az önkormányzat, hogy megvédje a győrszentivániakat.

A jelek szerint azonban hiába, mert kevesen gondolják azt, hogy számukra egy konténer megfelelő biztonságot nyújt. A lap szerint a lakosság kedvezőbben fogadta volna, ha az önkormányzat a környezeti terhelés mértékének ismeretében dönti el, hogy hajlandó-e támogatni a beruházást az ipari parkban.

Erre azonban nemigen lehet számítani, ugyanis a városvezető a tiltakozók aláírásgyűjtését felesleges politikai hecckampánynak tartja, és megerősítette, hogy az ipari terület bővítésével együtt járó ügyintézésben nincs fennakadás, a termőföldkivonási eljárások folyamatban vannak, a földvételi járulékot kifizette a város, a fejlesztésre szánt 10 milliárd forintos állami támogatás már az önkormányzat számláján van, és a rendezési terv kormányrendelethez igazítása is megtörténik.

Az egészséges élethez való jog azért nem sérülhet, mert feltételezhetően most valakinek éppen ahhoz fűződik üzleti érdeke, hogy a lakóházaktól hozzávetőlegesen kilencszáz méterre levő területet megszerezze

– mondta a lapnak Kun Zoltán, a Védett Területek Világbizottsága (WCPA) természetvédelmi szakértője, aki egyben helyi lakos is. Kun arra is kíváncsi lenne, hogy a klímaváltozás idején ki és milyen indokkal lobbizott azért, hogy csaknem négymillió négyzetméter nagyságú 22 aranykoronás szántóföldet lebetonozzanak.

Orbán Viktor miniszterelnöknek is meghívót küldenek a lakossági fórumra, közölte a WCPA szakértője. A szervezők remélik, hogyha ő nem is, de valamelyik megbízottja méltányolni fogja, hogy a választókörzet 8600 szavazásra jogosult polgára közül 5585 tiltakozik a termőföld veszélyes területté minősítő eljárása ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik