Belföld

Nem hagyja aludni a termékenységi ráta a minisztert

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Néhány kérdés van, amely nem hagy éjszaka aludni, az egyik ilyen a termékenységi ráta, amely mostanra 1,6 százalékra emelkedett Magyarországon a 12 évvel ezelőtti, az unióban sereghajtó 1,2 százalékról, többek közt erről beszélt a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen, hétfőn Budapesten.

Csák János emlékeztetett, ahhoz, hogy egy társadalom újratermelje önmagát 2,1 százalékos rátára van szükség; a probléma világszerte számos országban jelentkezik Dél-Korea mutatója például 0,8 százalék.

Szerinte segíteni kell a nőket abban, hogy a jelenlegi uniós átlagot jelentő 29 éves kor előtt vállalhassák az első gyermeküket, és legyen idő még második és harmadik gyerekre is.

Ezt a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével – a férfiak számára is -, illetve a családi adókedvezményekkel kívánja elősegíteni a kormányzat

– hangsúlyozta.

Kapcsolódó
Bár megállítható a népességfogyás Magyarországon, Orbán célja elérhetetlen
Hungarikum, hogy a magyarokat nyomasztja a nemzethalál, de épp ezért ennyire fontos nálunk a népesedési kérdés Kapitány Balázs szerint. A demográfus meglehetősen kritikus az Orbán-kormány családpolitikájával, mert szerinte a népesedési kérdés fontos részeire nem fektet hangsúlyt. Interjú a demográfia nagy témáiról.

A másik terület, amely a minisztert megfogalmazása szerint ébren tartja éjszaka, a közepes jövedelmi csapdahelyzet, amely a magyarországihoz hasonló duális gazdaságokat jellemzi. A kormány ambíciója, hogy az ország növelje a hazai részt a termelésben, a kis- és középvállalati szektor megerősödjön, innovatívabb legyen, növekedjen a fejlesztők száma. Enélkül hosszabb távon a családpolitika finanszírozása nehezen képzelhető el – hangsúlyozta.

Mint fogalmazott, a magyar kormány intézkedései mögött egy összetett gondolkodásmód húzódik meg, amely figyelembe veszi az emberek alapvető szükségleteit, így például a valahová tartozás, a törődés és a biztonság iránti igényt; mindez magyarázatot ad arra, hogy a kormány mit miért tesz.  Úgy fogalmazott, hogy a verseny és az együttműködés a világ különböző részei között annak mentén fog eldőlni, hogy a legmélyebb emberi szükségletek megszólításában ki hogyan képes teljesíteni.

A valahova tartozás érzése az egyik legmélyebb emberi szükséglet, jelen van például a hazaszeretet érzésén keresztül még olyan individualista társadalmakban is, mint az amerikai – fejtette ki.

Rámutatott: a kormány feladata megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az emberek törődhessenek magukkal, szeretteikkel és közösségeikkel. Nem az a jó társadalom, ahol a kormány kész megoldásokat kínál, hanem az, ahol az egyének a saját erőforrásaik és szerencséjük alapján képesek boldogulni – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy Magyarországon a társadalom nagyra értékeli a békét és a biztonságot, hiszen az ország szomszédságában az elmúlt 30 évben két háború is zajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik