Nagyvilág

Dél-Koreában tényleg alig születik már gyerek

Getty Images
Getty Images

Dél-Koreában a világon a legalacsonyabb a termékenységi ráta a most közzétett friss statisztikai adatok szerint, írja a BBC.

A termékenységi mutató, vagyis az egy nőre jutó élveszülések száma mindössze 0.81, ami az ázsiai országban is új negatív rekordnak számít.

Dél-Koreában először 2018-ban esett be 1 alá a termékenységi ráta, és azóta évről évre romlik a helyzet.

Csak összehasonlításként, a fejlődő országokban jellemzően 1.6 körül alakul az egy nőre jutó élveszületések száma, Magyarországon például 2020-ra érte el az 1,56-os értéket.

Ahhoz, hogy egy országnak a lakossága ne csökkenjen, 2,1-es rátát kellene elérni.

Világtrend, hogy kevesebb gyerek születik, de ami Dél-Koreában történik, az tényleg kirívó. A fordulat az 1970-es évek után állt be, amikor még egy gyereknek átlagban négy gyermeke volt.

A népességcsökkenés nagyon nagy nyomás alá tudja helyezni egy ország gazdaságát, kezdve az egészségügy finanszírozásától a nyugdíjakon át egészen a munkaerőhiányig.

A 2021-es statisztikák szerint egyébként Dél-Koreában főként az ingatlanárak emelkedése, a megélhetés drágulása és a koronavírus-járvány hatásaival indokolták a legtöbben, miért nem szeretnének most gyereket vállalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik