Belföld europoli

Donáth Anna: A magyar kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mondjuk ki az igazságot: az Európai Bizottság mai bejelentése fenyegetésnek látszó időhúzás, melynek végén a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket

– szögezte le Facebook posztjában Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, szerinte ugyanis „a bizottság feltételei teljesíthetők”, így „nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét”.

Mint ismert, az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint elvételét helyezte kilátásba. Ez a három kohéziós operatív program esetében a Magyarországnak szánt források 65 százaléka. A bizottság ugyanakkor arra kéri az Európai Tanácsot, adjon időt a magyar kormánynak, hogy elfogadja a bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként benyújtott törvényjavaslatokat, mielőtt szavaznak az ügyben, és megtörténne a források elvonása a jogállamisági mechanizmus részeként.

Az ellenzéki EP képviselő szerint a kormánynak adott haladék azt bizonyítja, hogy „a 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait”.

A Momentum másik EP képviselője, Cseh Katalin szerint viszont az Európai Bizottság mai bejelentése után világossá vált:

még hónapokig folytatódni fog a huzavona a kormány és az EU között, és a válság legjavát az uniós források nélkül kell átvészelnie Magyarországnak.

Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője szerint „minden tisztességes kormánynak le kellene mondania egy ilyen EU-s döntés után”. Hozzáteszi: „egy fontos szakasz végére került pont az európai közösség ellen folytatott értelmetlen orbáni harcban”, mivel „az Európai Bizottság döntése után világossá vált, hogy az Orbán-kormány elmúlt évekbeli dúlása miatt súlyos forrásvesztéssel számolhat Magyarország”.

Ujhelyi a momentumos képviselőtársaival szemben úgy látja, hogy a bizottság által kiszabott határidő valójában azt jelzi, hogy nem hisznek többé „Orbánék pávatáncának”:

vagy valós és eredményes lépéseket tesznek az állami szintű korrupció ellen az uniós közpénzek védelmében, vagy immár bizonyosan ezermilliárdoktól esik el az ország.

Gyöngyösi Márton a Jobbik elnöke és EP-képviselője is úgy látja, „eddig tartott a következmények nélküli lopás”,

az Európai Bizottság döntött: nem hisz Orbánéknak.

Véleménye szerint nagy esély van arra, hogy 3000 milliárd forintot végleg elveszítünk, ami egy főre lebontva 315 ezer forint. „Ennyit vesznek ki minden magyar zsebéből Orbán lopása miatt” – teszi hozzá Gyöngyösi.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerint a kormánynak pár hete maradt, hogy elkerülje a tragédiát, miután a magyar kormány azt vállalta, hogy november 19-éig tájékoztatja a bizottságot az ígért változtatások végrehajtásának teljesítéséről.

Jogállam vagy súlyos megszorítások – ez a Magyarország előtt álló kérdés. A Mészáros-félék további gazdagodása, vagy a magyaroknak járó pénz megszerzése – ez a kormány előtt álló dilemma

– vélekedik a Párbeszéd politikusa.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje posztjában annyit írt, „3000 milliárd forintba kerülhet a magyar embereknek Orbán háborúja az unióval”, míg az augusztusban zászlót bontott A nép pártján vezetője, az egykori jobbikos Jakab Péter mindössze annyit írt, „3000 milliárdot vennének el a tolvaj miatt”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik