Élő Belföld

Gulyás Gergely: Maradnak az árstopok, nem lesz üzemanyaghiány, és valójában Gyurcsány alakít árnyékkormányt

MTI / Illyés Tibor
MTI / Illyés Tibor

A szombati Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette: a rendkívüli helyzetre tekintettel a kormány december 31-ig meghosszabbította a benzin- és az élelmiszerárstopot, valamint jövő év június 30-ig a kamatstopot. A kormány döntéseit ismertető sajtótájékoztatót élőben követjük.

Vége a rendkívüli kormányinfónak

De ahogy Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején bejelentette, a kormány egész nap ülésezik, a döntésekről pedig folyamatosan tájékoztatnak a következő napokban.

I. kerületi időközi választás

A Fidelitas egyik vezetője jelentkezett be közvetlenül az I. kerületi választás előtt egy I. kerületi ingatlanba – írta meg a héten a 24.hu. A kormány nem foglalkozott az időközi választás eredményével, de a választókerületben huszonvalahány fővel emelkedett csak a választásra jogosultak száma, a választáson pedig a különbség 60 szavazat volt – emlékeztetett Gulyás, aki szerint az emelkedés a választás végeredményére semmilyen hatással nem lehetett.

Újra abortusz

Nem hatályos a brit irányelv, az amerikai pedig nem található – vetette fel a Telex újságírója. Ez nem helyes, mondta Gulyás, majd hozzátette: a kormány tagjai nem járnak egészségügyi szakmai kollégiumi ülésekre.

Hatósági áras tűzifa

Holnap az agrárminiszter tesz erről bejelentést, de Gulyás megismételte a korábbi vállalást: aki tűzifát kér, 10 köbméternyi fát vásárolhat hatósági áron.

Nem fenyeget pedagógusokat senki, a tankerület sem

Leváltott miskolci gimnázium igazgató-helyetteséről Gulyás azt mondta, megsértette a jogszabályokat, így nem lehet a pozíciójában tartani. Nem fenyeget pedagógusokat senki, a tankerület sem.

Magyarországon van a tanárokat sztrájkjoguk, Németországban például nincs.

2013-14-ben jelentősen megemelték a pedagógus béreket – tette hozzá Gulyás, aki szerint azonban igaz, az emelés üteme nem követte az többi bér emelését. Ezért kell megállapodás az unióval, hogy az emelés egy részét az uniós pénzből finanszírozhassuk.

Gáztartalék

89 téli napra elegendő a gáz. Ha azonban csak a lakossági gázfogyasztást nézzük, akkor 185 napra.

Árstop: nem fognak örökké velünk maradni

Ársapkák ellen érvelt korábban Nagy Márton, aki azonban most támogatta a meghosszabbításukat.

Nem normális piaci beavatkozások de jelenleg nem normális piac körülmények vannak – indokolta a döntést.

Nem látjuk az inflációban a fordulópontot, tovább emelkedhet a következő hónapokban, ilyen helyzetben nem indokolt az ársapkák kivezetése. De nem fognak örökké velünk maradni – mondta.

Mindegyik árstop december 31-ig marad érvényben, a kamatsop viszont nyárig.

Külföldről érkező kampánypénzek

A jogszabályokat be kell tartani, ki kell vizsgálni minden ilyen ügyet – mondta Gulyás Gergely. Az érintett pároknak, személyeknek, szervezeteknek világos választ kell adniuk, arra a kérdésre is, hogy történt-e súlyosabb jogsértés.

EP-jelentés

Ez egy vicc, ami már unalmas is

– értékelte az Európai Parlament jelentését, egyetértve Orbán Viktor véleményével. A baloldal kísérlete arra, hogy ne jussunk hozzá uniós forrásokhoz – ismételte meg Gulyás Gergely.

Orbán Viktor is posztolt a döntésekről

Orbán Viktor a Facebook-oldalán már ki is posztolta friss döntéseket:

Döntöttünk. Az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig meghosszabbítjuk. Nekünk Magyarország az első!

Gázhiány lesz, ha

olyan árat szab meg az unió, amit nem tudunk kifizetni. A gázsapka egy szankciós intézkedés, és oda vezet, hogy nem tudunk gázt vásárolni – fejtegette a miniszter.

A benzinárstop a következő három hónapban fenntartható

Kisebb fennakadások eddig is voltak, de mindenki tudott tankolni.

Mi a jobb, 800 forintos benzinár, vagy hogy időnként vannak fennakadások – ebben a kérdésben az utóbbi a jobb megoldás Gulyás szerint.

A benzinárstop a következő három hónapban fenntartható.

Őszödi beszéd, árnyékormány, EP

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta, az EP-ben a magyar baloldal kísérlete volt arra, hogy Magyarország ne jusson uniós pénzekhez. A DK-ról azt mondta, ha bárkinek kétsége volt, hogy a baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc, az megszabadulhat ezektől a kétségektől, itt van fekete-fehéren, hogy Gyurcsány Ferenc szeretne kormányt alakítani még felhatalmazás nélkül is.

Megegyezés az unióval

A kormány az Európai Bizottság általi kéréseket vagy elfogadta, vagy kompromisszumra jutottak. A kormány a vállalásokat jóváhagyta, jövő héten az erről szóló törvényeket benyújtják az Országgyűlés elé.

A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalom irányba tett lépésnek lehet tekinteni a tárgyalásokat – mondta Gulyás Gergely.

Van feltétel

Azt kérik a program fejében a kkv-któl, hogy tartsák meg a foglalkoztatottak 90 százalékát.

Támogatási program a kkv-nak

Kis- és középvállalkozók támogatási programját fogadott el a kormány – ezt a kormányinfón szintén jelen levő Nagy Márton gazdaságfejleszési miniszter jelentette be.

A feldolgozóipari kkv-kat célozzák ezzel a programmal, ami október 1-jén indul és 2023 végéig tart.

A működési költségek  és beruházások támogatásából áll majd a program.

Meghosszabbítják az árstopokat

Egész napos ülést tart a kormány – mondta Gulyás Gergely.

A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítjuk a benzin- és élelmiszerárstopot

– jelentette be a miniszter, aki hozzátette: a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

Módosulhatnak az árstopok

Hét termékre vezetett be árstopot a kormány februárban:

  • kristálycukor (261 forint)
  • búzafinomliszt (BL 55, 203 forint)
  • finomított napraforgó-étolaj (713 forint)
  • házi sertéscomb (1420 forint)
  • csirkemell (1600 forint)
  • csirke far-hát (293 forint)
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej (268 forint)

Az árszabályozás október 1-ig érvényes.

A benzinre is árszabályozás van érvényben, de nem mindenki tankolhat hatósági áron. Literenként 480 forintos ár érvényes a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre. A céges autókra és a külföldi rendszámos gépkocsikra nem érvényes a hatósági ár.

Olvasói sztorik