Belföld

Tényleges életfogytiglant kapott a kovácsvágási gyilkos, aki eltörte egy nő nyakcsigolyáját egy üveg borért

police.hu
police.hu

Tényleges életfogytiglanra ítélte a Miskolci Törvényszék azt a kovácsvágási férfit, aki több, mint tíz évvel ezelőtt eltörte egy 81 éves asszony nyakcsigolyáját egy üveg borért..

A mélyszegénységben élő férfi elhatározta, hogy betör a közelükben élő tehetős férfi édesanyjához, és akár meg is öli. Megfigyelte az asszony napi rutinját, mozgását, majd 2011 januárjában egy éjszaka az áldozat házához ment, megvárta, hogy a nő elaludjon, majd behatolt a házba és értékek után kutatott.

Az asszony azonban felriadt a zajra, ezért a férfi rátámadt, a fejét ütötte, majd a nyakát hátrafeszítve eltörte nyakcsigolyáit, majd fejbe rugdosta. Ezután gyertya fényénél kutatott tovább, de semmilyen értéket nem talált, végül csak egy üveg bort vitt magával.

A helyszínről menekülve levette cipőjét, amit utóbb a véres ruháival el is égetett, illetve borssal szórta fel az utat, hogy nyomára a szaga alapján se lehessen bukkanni. A bort pedig megitta.

Az áldozat a bántalmazás után még néhány percig élt, ezalatt az élet kioltásával együtt járó fájdalmat és szenvedést messze meghaladó kínokat élt át. A vádlott az eljárásban nem tett érdemi vallomást. Az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát, tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt állította, hogy összeesküvés áldozata.

A törvényszék azonban a bizonyítékok alapján négyszeresen minősülő – előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett – emberölés miatt mondta ki a vádlott bűnösségét. A bíróság aljas célként értékelte, hogy a vádlott azért oltotta ki a sértett életét, hogy utóbb ne ismerje őt fel. Mindezek alapján a törvényszék a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett ellene.

A bűncselekménnyel korábban egy másik férfit vádoltak. A Miskolci Törvényszék 2014 októberében 18 év fegyházra ítélte a férfi, de ezt a táblabíróság hatályon kívül helyezte, és végül bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. A most elítélt férfit 2020 novemberében fogták el, miután lebuktatta a DNS-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik